Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články ZP demonstrovali proti reformě

ZP demonstrovali proti reformě

Z Zdravotně postižení demonstrovali proti sociální reformě - Před budovou ministerstva práce a sociálních věcí včera 22.3.2011 demonstrovalo přes 3 000 zdravotně postižených, aby vyjádřili své obavy z možných dopadů sociální reformy. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se jim na místě snažil vysvětlit, že cílem reformy není obrat invalidy o dávky, ale zpřehlednit a zefektivnit systém. Podle ministra Drábka není účelem snižovat peníze jdoucí do sociální oblasti dávek, ale naopak je vyšší efektivitou, kontrolou a přehledností pro potřebné navýšit. Předseda NRZP Václav Krása jménem zúčastněných zdravotně postižených vzal tato slova ministra práce a sociálních věcí jako závazek vyslovený před shromážděnými demonstranty.
Věci veřejné a Občanská demokratická strana vyjádřily v den stávky nesouhlas s některými návrhy obsaženými v sociální reformě. ODS se nelíbí chystaná změna posuzování nároku na příspěvek na péči z důvodu plytkých a obecných kritérií. Údajné rušení průkazek postižených či chráněných dílen vadí zase VV. Proti návrhům jsou i strany opozice ČSSD a KSČM. Podle mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívové je ministr práce připraven s koaličními partnery diskutovat o reformě a všech jejích aspektech včetně změn posuzování příspěvků.

Petr Skokan z VV řekl novinářům: „Vyžaduji nastavení modelu přímé a efektivní komunikace, protože informace veřejnosti zatím připomínají tichou poštu a koalice mění vstupy podle toho, co se ozývá na výstupu, to také není v pořádku.“ Zároveň podporuje vytvoření vyjednávacího týmu mezi koalicí a veřejností. Reformu tak jak je MPSV navržena označil za polotovar. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek k novelám zákonů uvedl: „Co se týká těch jednotlivých konkrétních připomínek, tak já jsem připraven je zapracovat. Samozřejmě s ohledem na to, že ten základní koncept - to znamená zefektivnění, zjednodušení - ten prostě musí být dodržen.“ Odpoledne už mluvil o odkladu části sociálních reforem. Převedení dotací pro poskytovatele sociálních služeb a sociální péče vázne na tom, že kraje na tuto situaci nejsou připraveny.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř požaduje výrazné upřesnění navrhovaných zákonů, které podle něj nezaručují zásadní systémové změny: „Naprosto nám například chybí dlouhodobá vize uspořádání systému sociálních služeb. V diskusi nad sociální reformou chceme proto pokračovat přímo s ministrem na nejbližším poslaneckém klubu ODS.“

Podle poslankyně Lenky Kohoutové z ODS není možné upřesňovat tyto zákony vyhláškami, neboť by vznikl nestabilní systém: „Navržená kritéria jsou plytká a obecná. Hrozí proto, že by mohly být vyloučeny některé skutečně potřebné skupiny lidí.“ Podle jejího názoru pouze upřesněním zákona vznikne stabilní a neměnný systém.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se vláda chová k postiženým necitlivým a ponižujícím způsobem. K návrhu reformy se vyjádřil poměrně příkře: „Návrh zhorší jejich životní úroveň a možnost zapojit se do práce. Je to ostuda této vlády, ostuda ministra práce a sociálních věcí Drábka.“ Dále pak Sobotka vyzval vládu, aby všechny návrhy sociální reformy stáhla. Asociace krajů se také vyslovila proti sociální reformě. ČSSD se bude podle svého předsedy snažit zmírnit dopad na postižené připomínkami v parlamentu.

Tomáš Pilař, 23.3.2011, Liberec


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

17_zahajeni_2609-121...
v-dolina2011-16
78_2soutezni_den_290...
socialni-podnik05
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.