Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Legislativa Sociální reforma - články Představitelé osob se sluchovým postižením píší premiérovi

Představitelé osob se sluchovým postižením píší premiérovi

O tevřený dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi napsali představitelé ASNEP – Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel. Zformulovali v něm zásadní připomínky k zákonu o sociálních dávkách.
Vážený pane premiére,

zastupujeme velkou skupinu občanů se sluchovým postižením, a oslovujeme Vás v souladu s Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením, kde je v preambuli pod písmenem o) uvedeno: „…osoby se zdravotním postižením by měly mít příležitost se aktivně zapojovat do rozhodovacích procesů o politikách a programech, zejména těch, které se jich přímo týkají“.

V návrhu nového zákona o dávkách je v uvedeno, že přidělení ZTP má být nově vázáno pouze na příspěvky na péči a na mobilitu, avšak občané se sluchovým postižením žádné příspěvky na péči a mobilitu nepobírají. Tím by jim nárok na ZTP automaticky zanikl a došlo by k porušení práv těžce sluchově postižených občanů, s čímž rozhodně nemůžeme souhlasit. Zasíláme Vám zásadní připomínky k navrhovanému zákonu o sociálních dávkách formou tohoto otevřeného dopisu a důrazně požadujeme:

1. Zachovat funkci i název průkazky pro všechny občany s těžkým zdravotním postižením (ZTP a ZTP/P). Průkazka ZTP se již mnoho desetiletí velmi dobře osvědčuje, dostala se již i do povědomí široké veřejnosti, na internetu je na ni 1 890 000 odkazů. Navíc s tímto zrušením sami občané se zdravotním postižením nesouhlasí.

2. Nevázat přidělení průkazky ZTP pouze na příspěvky na péči a na mobilitu.

3. Zachovat všechny dosavadní kompenzační benefity včetně všech dosavadních slev na dopravu vázaných na průkazku ZTP a zapracovat je do zákona v nezměněné podobě.

4. Zamezit transformaci ZTP jakožto veřejného dokladu na funkci platební karty. Veřejný doklad pro osoby se zdravotním postižením sloužící i pro slevy v dopravě nemá být totéž co platební elektronická karta pro finanční transakce. Nikde v Evropě tato kumulace funkcí neexistuje.

Vážený pane premiére, pevně věříme, že dodržíte zásady Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením a že nadále nebudete prosazovat takové změny, které jsou proti jejich vůli i jejich zájmům. Sdělujeme Vám, že v současné době probíhá petiční akce na podporu našich požadavků; za poměrně krátkou dobu máme téměř 22 000 podpisů a stále přicházejí další.

Doufáme, že kladně vyřídíte požadavky Národní rady osob se zdravotním postižením, která v tomto směru zastupuje i nás.
S pozdravem Mgr. Věra Strnadová, viceprezidentka ASNEP Ing. Zdeněk Kašpar, prezident ASNEP Martina Kronusová, výkonná ředitelka ASNEP


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
P6231623
62_vylet_2809-1406
29_zahajeni_2609-163...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.