Vedle prevence rakoviny lze konzumaci lněného oleje doporučit také lidem s vysokým krevním tlakem. Nejvíce lze z lněného oleje vytěžit při prevenci rakoviny. Každý člověk ho může zařadit do svého jídelníčku a tím svému tělu dodat velké množství antioxidantů, látek působících proti nebezpečným volným radikálům.
Celý článek...
|
Lněná semena jsou po staletí nedílnou součástí stravy zejména národů na Středním východě a v Číně. Lněné semínko obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Nyní zažívá svou renesanci. Často se používá při výrobě chleba a pečiva a zejména v alternativní výživě má své nezastupitelné místo. Proč jej do svého jídelníčku nezařadíte i vy?
Celý článek...
vznikají po odstranění semenné slupky prosa. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Mají příznivý poměr živin blížící se doporučovanému poměru bílkovin, tuků a sacharidů. Jáhly jsou významnějším zdrojem vitaminů než ostatní obilniny a svojí nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám., výjimečný je především obsah železa, ale i vitaminů B1 a B2. Jáhly mají široké přímé kuchyňské využití nebo jako přídavek do jiných potravinářských a pekařských výrobků (chléb, pečivo, sušenky).
Celý článek...
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, odkud se do Evropy dostala s Mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka byla dlouho důležitou obilovinou, na kterou se však v dnešní době neprávem zapomíná. Přitom se jedná o velmi cennou potravinu, která nám může pomoci řešit řadu nemocí, zejména pak tzv. civilizačních.
Celý článek...
|
Základní příprava 1 krup : 2,5 vody Postup přípravy: Kroupy propereme, přidáme vodu a uvedeme do varu (můžeme vařit i v tlakovém hrnci). Vaříme asi jednu hodinu, přidáme zeleninu a ještě patnáct minut povaříme. Lze kombinovat i s luštěninami.
Celý článek...
Maca je ‚superpotravinou‘, jídlem i léčivou bylinou zároveň, často přezdívanou „peruánský ženšen“ (ač s ním není nikterak příbuzná). Už před více než 2000 lety byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel starého Peru, kteří využívali její schopnosti k posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a síly.
Celý článek...
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě!
Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou jedním z nejbohatším zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva).
Celý článek...
|
|