Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Lněné semínko

Lněné semínko

Lněná semena jsou po staletí nedílnou součástí stravy zejména národů na Středním východě a v Číně. Lněné semínko obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Nyní zažívá svou renesanci. Často se používá při výrobě chleba a pečiva a zejména v alternativní výživě má své nezastupitelné místo. Proč jej do svého jídelníčku nezařadíte i vy?

Lněná semínka jsou drobná, lesklá, tmavě hnědé nebo zlaté barvy, oválného tvaru a ořechové příchuti. Obsahují řadu zdraví prospěšných látek, z nichž jsou nejdůležitější polynenasycené mastné kyseliny, vláknina a ligniny (fytoestrogeny).

Polynenasycené mastné kyseliny

Lněné semeno je bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi významné pro výživu člověka. Olej z lněného semena obsahuje až 50% těchto esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci buněčných membrán. Celá semena jsou poměrně stabilní a lze je skladovat delší dobu. Pro použití je však lepší je nadrtit nebo namlít, protože se tak usnadňuje vstřebávání zdraví prospěšných látek. Celá semena projdou zažívacím traktem téměř neporušena. Drcená semínka se musí rychle spotřebovat, protože díky vysokému obsahu mastných kyselin dochází k jejich žluknutí.

Vláknina
Podle nejnovějších výzkumů Češi nepřijímají vlákninu v dostatečném množství. Lněné semínko je vynikajícím zdrojem vlákniny, která je v nerozpustné i rozpustné formě (sliz). Semínka obsahují 20-25% potravní vlákniny. Vláknina obaluje části potravy a tím ulehčuje jejich vstřebávání. Díky těmto vlastnostem se také používá jako přírodní prostředek proti zácpě, je však nutné zároveň zabezpečit zvýšený příjem tekutin.

Ligniny
Ligniny jsou fytoestrogeny a lněné semínko je nejbohatším rostlinným zdrojem těchto látek. Rostlinné ligniny se ve střevech přeměňují na savčí lignany. Lignany mají významné antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky.

Tipy a triky s lněným semínkem
Lněné semínko můžeme v kuchyni používat:
do polévek
do zeleninových salátů, do všech zálivek
vynikající je v jogurtu nebo tvarohu
ve formě posypu na všechny druhy slaného pečiva
opražené semínko nasypeme na palačinky nebo do ovocných salátů
2lžíce  lněného semínka zajít vodou a nechat vyluhovat 12 hodin, pak výluh pít / zvlhčení sliznic střeva, pomáhá vyprazdňování/ 3 lžíce výluhu nahradí jeden bílek při pečení, nebo 15 binut povařit a pak je připraveno k použití, nebo pomlít či nadrtit

Lněný olej obsahuje vysokou koncentraci esenciálních nenasycených mastných kyselin - linolové 25 - 60 % a linoleové 20 - 45 %. Díky obsahu těchto esenciálních nenasycených mastných kyselin má široké uplatnění pro zevní i vnitřní použití.

Zevní použití:
Používá se k ošetření ran, popálenin, modřin, popraskané pokožky.
Lze použít k regeneraci pleti po ozařování.
Pro změkčení mozolů a kuřích ok se doporučují komprese s použitím teplého lněného oleje ( olej se nanáší na bavlněnou látku, která se pomocí obvazu připevní k postiženému místu a nechá se 1-2 hodiny působit ).
Díky mírnému protizánětlivému a protialergickému účinku lze použít k ošetření problematické pleti.
Lněný olej, který se doporučuje též jako účinný prostředek při některých ekzémech, dermatitidách, akné a jiných kožních problémech.

Vnitřní použití:
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Používá se k léčení aterosklerózy.
Je součástí diety při poruchách metabolizmu tuků.
Osvědčuje se při vleklých zánětech žlučníku, zánětech tlustého střeva a hemeroidech.     

Dokonce jsou zmínky o jeho úspěšném použití při tuberkulóze.
Při vnitřní léčbě je zapotřebí trpělivosti. Užívá se v několika jedno - až dvouměsíčních kúrách s dvou- až čtyřtýdenními přestávkami.

Je výborný do salátů a zejména v zimě, by neměl bio lněný olej chybět v jídelníčku každého z nás.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-26
IMG_0179
edf-tour-2010-bielsk...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.