Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Jáhly

Jáhly

vznikají po odstranění semenné slupky prosa. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Mají příznivý poměr živin blížící se doporučovanému poměru bílkovin, tuků a sacharidů. Jáhly jsou významnějším zdrojem vitaminů než ostatní obilniny a svojí nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám., výjimečný je především obsah železa, ale i vitaminů B1 a B2. Jáhly mají široké přímé kuchyňské využití nebo jako přídavek do jiných potravinářských a pekařských výrobků (chléb, pečivo, sušenky).
Proso je vedle pšenice a ječmene nejstarší kulturní plodinou. Obilky byly nalezeny na různých místech Evropy již z doby kamenné. Jeho pravlastí je Čína, Východní Asie a Indie. V Číně byla tato kultura známá již ve 3. tisíciletí před n.l. Do střední Evropy se pravděpodobně dostalo východní cestou od Kaspického a Černého moře. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří ho konzumovali v podobě výživných kaší, placek a polévek. Germánské národy poznaly proso od Slovanů. Svědčí o tom i některé staré obyčeje v Německu (v původních oblastech Slovanů), kdy se při křtu podával prosný chléb Proso seté (Panicum miliaceum L.) se řadí k plodinám, které produkují škrobnatá semena. Obsah sacharidů se pohybuje v rozsahu 70 - 73 %, z toho nejvíce je zastoupen škrob (62 - 66 %). O nutriční kvalitě jáhel rozhoduje nejen množství, ale i kvalita škrobu. Druhou největší složkou obilky prosa jsou bílkoviny. Jejich obsah kolísá od 11 do 13 %. Význam prosa se postupně snižoval a v České republice je jeho současná renesance, bohužel, ve srovnání s pohankou či pšenicí špaldou mnohem pomalejší. Z hlediska aminokyselinového složení mají bílkoviny prosa především málo lysinu, threoninu, ale i tryptophanu. Naproti tomu má proso ve svém bílkovinovém komplexu největší podíl leucinu (2× více než u pohanky nebo laskavce), ale i valinu, izoleucinu a phenylalaninu. Obsah tuku v semenech prosa je vyšší (4 - 5 %), než u pšenice a rýže. Z jeho celkového množství je 24 % soustředěno v klíčku. Profil mastných kyselin je charakteristický menším zastoupením nasycených (18 - 22 %) a mnohem větším podílem nenasycených mastných kyselin (72 - 82 %). Ve srovnání s pohankou má celkově vyšší zastoupení esenciálních mastných kyselin, zvláště linolové (68 %). Obsah minerálních látek a vitaminů v semenech prosa je obecně vyšší než u pšenice, kukuřice i rýže. Výjimečný je především obsah železa, fosforu,  ale i vitaminů B1 a B2.

Jáhly jsou po uvaření univerzální surovinou, kterou uplatníte v nespočetném množství receptů. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině, jako surovina na rizoto, placičky, nákypy, zapékané zeleninové, masové či houbové pokrmy a jsou i výbornou zavářkou do polévek. Jáhly využijete i do sladkých pokrmů - např. na kaše nebo  tzv. jahelník. Jahelník je staročeský koláč z jáhel, ovoce a rozinek.

Velkou výhodou jáhel je jejich přirozená bezlepkovost, takže pokrmy z nich jsou vhodné i pro celiaky. Díky svému bohatému nutričnímu složení se doporučují také sportovcům, dětem, lidem po nemoci či jedincům s různými alergiemi. Jáhly obsahují velké množství vitamínů skupiny B a jsou vynikajícím zdrojem železa. Podle staré východní medicíny chrání jáhly naši slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. Jsou ideální potravinou při chudokrevnosti, vyčerpanosti, po nemocech a úrazech. Zlepšují imunitu a  látkovou přeměnu. Jáhly se připravují tak, že je nejprve propláchneme a vícekrát spaříme vroucí vodou, abychom odstranili jejich nahořklou chuť. Stačí vařit jen okolo 30 minut a není nutné je před vařením namáčet.
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_9245
okolo-msk2011-601
IMG_1208
p1140766
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.