Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč

Těžké kovy do vašeho těla přinesou švestky i bernardýn (Ordinace.cz)

M inisterstvo zdravotnictví odhalilo na trhu další skleničky, které mohou být pro vaše zdraví nebezpečné. Jejich dekory totiž obsahují těžké kovy, které se při pití mohou dostat do úst a pak do těla.

TORINO PLUM 40 ml, 6dílná sada odlivek, zn. BANQUET FOR YOUR HOME


Skleničky pochází z Číny, k nám je dováží a na trhu distribuuje VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové. Koupit jste je mohli v prodeji AHOLD Czech Republic, provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov.



Jde o 6dílnou sadu odlivek balenou v kartonu. Čiré skleněné odlivky jsou zdobeny obrázkem větvičky se švestkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami(kelímek s vidličkou).

Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,257 - 0,328 mg na odlivku (pouze u některých odlivek) a olovo v množství 0,668 - 2,91 mg na odlivku. Ze rtů i nápoje se pak těžké kovy dostávají do těla, kde se hromadí – hlavně v játrech a ledvinách. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až 10 procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na 40 procent, přičemž olovo prochází placentou a je velkým rizikem i pro nenarozené dítě. Olovo poškodit ledviny, játra, nervový systém, červené krvinky a také cévy a svalstvo. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí. Právě proto jsou na seznamu nebezpečných výrobků.

Skleničky s potiskem (bernardýn), sada  6 kusů


Výrobce skleniček se nepodařilo zjistit, ale dovozcem a distributorem je Rico Art s.r.o., U Habrovky 247/11, 140 00 Praha 4 a Roman Fojtů, Haškova 560, 790 81 Česká Ves.



Jedná se o sadu skleniček s potiskem obrázku bernardýna, balených po 6 kusech v kartonu s textilní výplní. Na karton je přilepena etiketa s uvedením firmy Rico Art s.r.o. jako výrobce a distributora včetně loga firmy, e-mailového a telefonického spojení a webových stránek firmy. Dále se na etiketě nachází symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou) a text „Děláme kdekoho šťastným“.

Do seznamu nebezpečných výrobků se dostaly proto, že se z okraje pro pití uvolňuje kadmium v množství 0,34 - 0,35 mg na skleničku a olovo v množství 4,7 - 5,8 mg na skleničku. Nebezpečí pro člověka je stejné, jako v předchozím případě.

Sada 6 panáků 40 ml meruňka, 6dílná sada odlivek, zn. BASIC CLASS


Čínské skleničky dováží na náš trh VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, koupit jste je mohli v prodejně AHOLD Czech Republic, a.s.,provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov.



I tyto sklenky jsou baleny v kartonu a průhledném celofánovém obalu. Čiré skleněné odlivky jsou zdobeny obrázkem větvičky s meruňkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou).

Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,26 - 0,869 mg na odlivku (jen u některých odlivek) a olovo v množství 0,808 - 9,57 mg na odlivku. Proto byly označeny jako nebezpečné.

TORINO PEAR 40 ml, 6dílná sada odlivek, zn. BANQUET FOR YOUR HOME


Čínské skleničky dovezla a distribuuje firma VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, a koupit jste je mohli také v prodejně AHOLD Czech Republic, a.s., provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov.



Čiré skleněné odlivky jsou také baleny v kartonu po šesti. Jsou zdobeny obrázkem větvičky s meruňkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou).

Jejich nebezpečnost spočívá v tom, že se z okraje pro pití odlívky uvolňuje kadmium v množství 0,282 - 0,424 mg na odlivku a olovo v množství 1,44 - 5,01 mg na odlivku.

Jestliže máte doma některé z těchto skleniček, pak je rozhodně nepoužívejte a vraťte je do obchodu. Měli byste dostat zpátky peníze.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

narozky4
50_1soutezni_den_270...
44_1soutezni_den_270...
konf-bez-barier14
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.