Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Toyen – Snící rebelka

Toyen – Snící rebelka

V e Valdštejnské jízdárně lze od 9. dubna do 15. srpna 2021 shlédnout unikátní výstavu Národní galerie, kterou pořádá ve spolupráci s Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de ParisPraha pod názvem Toyen – Snící rebelka. Představuje soubornou prezentaci výrazné a osobité tvorby proslulé umělkyně v proměnách životních etap.
Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová (1902-1980) se narodila v Praze. Většinu života však prožila v Paříži, kde mohla naplno uplatnit svoji svobodnou a nezávislou tvorbu spolu umělci avantgardy, kulturního a uměleckého hnutí první poloviny 20. Století. K němu se ještě před odjezdem do Francie hlásila v Uměleckém svazu Devětsil, stejně jako ve Skupině surrealistů v ČSR, kterou založili s Jindřichem Štyrským, nerozlučným tvůrčím přítelem a partnerem. Zjara roku 1947 se i se svými díly přestěhovala do Paříže, kde žila a pracovala až do své smrti dne 9. listopadu 1980. Zde také vychází v nakladatelství Medy Mládkové první francouzská monografie věnovaná Toyen.

Toyen, umělkyně, jež bytostně odmítala jakékoliv společenské šablony, kategorie i módní směry, si nejvíce cenila přátelství a spolupráce. Za malířku se ani nepovažovala, největší smysl pro ni měla poezie, k níž měla velmi blízko a dokázala ji zachycovat neopakovatelným způsobem. „V potemnělém sále života sleduji projekční plátno svého mozku.“ Tak tvořila.

Vystavené obrazy představují tvůrčí proměny, jimiž Toyen procházela včetně precizních, emotivních kreseb z cyklu Schovej se, válko!, jež představila na samostatné výstavě v prosinci 1945 v Topičově salonu. Po letech hrůzy se do jejích obrazů opět dostává světlo. Zejména v padesátých letech se zabývá tématem nevědomí, zkoumá i tajemství noci. „Pro Toyen je tento noční svět, pozorovaný z divadelní lóže, navíc jevištěm pro vyjádření spojitosti mezi divokostí touhy a divadelním světem okouzlení a přepychu, a zároveň metaforou nevědomí, hrajícího před námi divadlo.“ Se zájmem se věnovala i knižní tvorbě, zejména obálkám knih a výtvarnému doprovodu mnoha publikací včetně poezie, tvořila i koláže, zejména dvanáct černobílých na kruhovém výseku z cyklu Tváří tvář. Typickým projevem v jejím díle je erotický náboj, někdy v pouhém nádechu, jindy zachycený přímo v erotických kresbách a malbách. V mnoha obrazech představila osobní plány i touhy – svobodu, cestování, noc, tajemno, erotismus -  a to i v symbolické podobě předmětů jako kufr, bič větru, jehlový podpatek, žaluzie, aby se nakonec ztotožnila s Rimbaudovo „Já je někdo jiný“.

Nechejte se unést projevy nepředvídatelně vnímavého světa Toyen, zachyceného v dílech, jež patří v aukčních síních mezi nejcennější. V prezentované celoživotní tvorbě jsou obrazy, kresby, koláže a ilustrace zapůjčené z fondů našich a evropských muzeí a rovněž ze soukromých sbírek slavných přátel, umělců a básníků. Jejich autorkou je výjimečná žena, již výstižně charakterizoval kanadský surrealista Jean Benoît: „Absolutní odchylka, to jsi ty, Toyen.“

Výstava je otevřená do 15. srpna 2021, od úterý do neděle od 10–19 hodin. Galerie doporučuje pořídit si vstupenku online. Lístek je možné zakoupit i na pokladně.

Text: Dana Vondrášková
Reprodukce obrazů: Národní galerie Praha


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-302
P6265906
IMG_0975
v-dolina2010-07
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.