Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Jeden z nejslavnějších loupežníků

Jeden z nejslavnějších loupežníků

O d nepaměti se v knihách i ve filmech objevují loupežníci. Tyto postavy se staly hrdiny nejedné pohádky. Vzpomeňte si třeba na slavného loupežníka Rumcajse ze slavného kresleného večerníčku nebo na loupežníka Karabu z pohádky „Tajemství staré bambitky“, která byla natočena již před pár lety, ale diváci o ni pořád mají zájem.

V literatuře i na televizních obrazovkách se často setkáváme s hodnými loupežníky, kteří chtějí pomáhat potřebným, ale také se zlými loupežníky, kteří myslí jen na to, jak si naplnit kapsy. Těch hodných loupežníků je však přece jenom víc. A nefandí jim jenom děti, nýbrž i dospělí. Tento článek se bude týkat postavy jednoho z nejslavnějších loupežníků. Je jím Robin Hood.

Kdo by neznal slavného Robina Hooda, který byl sice nelítostný k bohatým, ale zato štědrý k chudým. Neúnavně a statečně bojoval proti bezpráví, a při tom ještě stačil získat srdce krásné ženy. Tak slavná postava samozřejmě nemohla uniknout pozornosti filmařů. Už mnohokrát mohli diváci tohoto muže vidět v kině i na televizních obrazovkách a tuto roli si zahrálo hezkých pár herců.

Ridleyo Scotta proslavily historické eposy. Zmíněný režisér je podepsaný pod filmy jako „Gladiátor“ nebo „Království nebeské“. Byl to také právě on, kdo natočil kdo natočil nejnovější film o osudech Robina Hooda. Bylo téměř jisté, že ve Sherwoodu se tentokrát odehraje skutečné drama a nebudou chybět ani velkolepé bitevní scény. Představám a předpokladům bylo učiněno zadost. Ačkoliv je příběh Robina Hooda dávno všeobecně známy, film, o kterém je řeč, se přece jen něčím liší. Sám jeho hlavní hrdina, kterého tentokrát ztvárnil Russell Crowe, je totiž jiný, než jeho předchůdci. Film se zkrátka více opírá o historii. Dějiny připouštějí, že neohrožený loupežník s lukem a šípy možná ani ve skutečnosti nepocházel ze šlechtického rodu. Jedná se o zemitý a syrový příběh, jehož součástí je i širší kontext zrádných křížových výprav. Loupežník navíc v tomto případě nebojuje proti šerifovi z Nottinghamu. Jeho protivníkem je překvapivě sám král Jan, který sužuje poddané. Romantika sice v příběhu nechybí, ale veselé laškování nečekejte.

Otázkou zůstává, jestli Robin Hood v minulosti opravdu žil nebo zda jde o vymyšlenou postavu. Ze začátku se předpokládalo, že uvedený lidový hrdina „žil“ na přelomu 13. a 14. století. Po dvou stech letech se však zase začalo mít za to, že jeho příběh se odehrál již na konci 12. století. Tato teorie přetrvala dodnes. Není tedy příliš jisté, že slavný zbojník skutečně existoval. Je ale známo, že nejznámější příběhy, které vypráví o Robertovi z Locksley, popisují život zbojníka, který se statečně stavěl proti bezpráví. Víme i to, že v době kdy, loupežník bojoval, byl král Richard Lví Srdce zajatcem ve Svaté Zemi. Robert byl vynikajícím lučištníkem, a tak mu nic nebránilo, aby žil s bandou chlapů uprostřed lesa a olupovat lidi, kteří tudy procházeli. O popularitě Robina Hooda svědčí i jeho socha, která stojí právě v Nottinghamu.

Starší diváci si jistě ještě pamatují na seriál „Robin Hood“, který vznikl v osmdesátých letech. Robin Hood v podání sympatického Michaela Praeda, děsivě mystický les, éterická hudba skupiny Clannad, skvělé zpracování mytologie a mnoho dalších prvků způsobilo, že si tento seriál získal srdce mnohých diváků. Někteří jej dokonce považují za lepší, než film s Kevinem Costnerem. A řada lidí na něj dosud nezapomněla. Seriál se točil v Bristolu. Nacházejí se tam totiž lesy, které připomínají lesy z 11. století.

To ale nic nemění na tom, že hlavní role ve filmu „Robin Hood: Král zbojníků“ přinesla Kevinovi Costnerovi slávu. Už rok před tím však tento herec slavil úspěch díky filmu „Tanec s vlky“. Jeho výkon ve zmíněném filmu je dodnes považován za jeden z nejlepších. Režisér Kevin Reynolds se postaral, aby jeho dílo bylo punc osudové, ale také patřičně odlehčené. Neustálé hlášky Morgana Freemana rovněž udělaly své, stejně jako finální zdrcující útok na na lesní základnu , či legendární finální cameo Seana Conneryho. Za zmínku rozhodně stojí i výkon Alana Rickmana, coby maniakálního padoucha. Tento historický spektákl je zkrátka silným a velkým konkurentem ve filmové tvorbě. Dodnes baví a okouzluje diváky.

Když už je řeč o Robinu Hoodovi, nebylo by fér zapomenout na ženu jeho srdce, Marion. V nejnovější verzi filmu si ji zahrála Cate Blanchet. Jestli chcete vědět, zda bude Marion stejná jako její předchůdkyně, nebo se bude něčím lišit a jaký vlastně film „Robin Hood“ je, pak si tento film rozhodně nenechte ujít a sledujte, jak bude král zbojníků bojovat za práva chudých i o svou lásku.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-06
img_9120
okolo-msk2011-101
rakousko2011-11
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.