Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Popelky ve filmech pro dospělé

Popelky ve filmech pro dospělé

P ohádek je mnoho, ale málokterá se těší takovou oblibou jako pohádka o Popelce, o chudé, prosté, ale hodné a pracovité dívce, která získá princovo srdce. Pomohou jí k tomu také tři kouzelné oříšky. Je to taková tradice, že na konci pohádek většinou bývá svatba. Někdy se berou dva urození, ale občas si novomanželé rodem rovní nejsou.

Své štěstí však nehledá jenom Popelka a jiné obyčejné dívky z pohádek. Také ve filmech pro dospělé se najdou „popelky“, a není jich zrovna málo. Mají sice běžná jména, nemusí vybírat hrách z popela, ne vždycky jim poroučí zlá macecha a občas mají i dost zvláštní povolání, nicméně, srdce svého vyvoleného si musí vybojovat stejně jako hlavní postava z oblíbené pohádky. Tyto hrdinky jsou navíc v nevýhodě, protože nemají k dispozici oříšky, ani jiná kouzla. Musí tedy spoléhat samy na sebe a na osud, který jim však obvykle bývá příznivě nakloněný.

Jak už bylo výše uvedeno, ve filmech je obyčejných dívek nebo spíš žen, které se nakonec provdají nejen šťastně, ale i bohatě dost. Jejich příběhy často patří ke klasice. Vzpomeňte si třeba na „Pretty Woman“. Hlavní hrdinka této romantické komedie nemá sice na první pohled s Popelkou nic společného a pohádkové princezně se taky příliš nepodobá. Když si člověk uvědomí, že půvabná Julia Roberts s dobrou vyřídilkou dělá prostitutku, možná by ji spíš v prvním okamžiku odsoudil. Stačí však lépe tuto ženu poznat a pohrdání se změní v ještě silnější sympatii. Nelze se tedy divit, že Bohatý obchodník v podání Richarda Gera, kterého divačky i po létech obdivují, se do krásné, i když trochu trhlé prostitutky zamiloval až po uši. I když jejími sokyněmi ve zmíněném filmu byly Kim Basinger, Sharon Stone, Meg Ryan a dokonce i Madonna, bohatý muž si nakonec vybral právě ji. Hotová Popelka, nemyslíte?

Film „Pretty Woman“ čerpal z klasického a známého muzikálu „My Fair Lady“. Studio Disney ale chtělo mít romanci, a to téměř pohádkovou. Kdo by to byl řekl, že tento film měl podle původního scénáře být drsným sociálním dramatem, který měl pojednávat o nesnadném životě prostitutek. Fakt, že se nakonec proměnil v romantickou komedii, se herečce Julii Roberts vůbec nelíbila. Dokonce měla v úmyslu od filmu utéct. Tvůrcům se však naštěstí podařilo ji přemluvit, aby to nedělala, i když to nebylo snadné. Herečce se však role v „Pretty Woman“ bezesporu vyplatila a přinesla jí slávu. Ačkoliv byla zmíněná romantická komedie natočená již před dvaceti čtyřmi lety, dodnes se řadí mezi klasická díla a dodnes ji někteří považují za nejkrásnější pohádku pro dospělé, na kterou se spousta lidí ráda dívá o Vánocích i jindy.

Postavou a osudem Popelky se nechali inspirovat i tvůrci dalšího, známého, romantického, filmového hitu „Krásná pokojská“. Hlavní hrdinka si pravda nevzala prince. Dědic velké rodinné společnosti, kterého ztvárnil Ralph Fiennes, v ní však zalíbení našel a sympatická uklízečka s ním byla také spokojená. Seznamovali se prostřednictvím omylů, malých nevinných lží, a nechyběli ani lidé, kterým byla jejich láska solí v oku. Podstatný je ale happy end, který je pro tento žánr typický.

Narozdíl od Popelky, hlavní postava v „Krásné pokojské“ neměla na krku zlou macechu ani namyšlené nevlastní sestry. To ale nic nemění na tom, že její příběh by se s popelčiným klidně dal srovnat. Všechno začalo omylem, kterého se dopustil právě bohatý dědic. Myslel si, že dívka je bohatou dámou, která v hotelu bydlí. Jejich společná procházka v Central Parku v New Yorku měla pro hlavní hrdinku téměř stejný význam, jako pro Popelku zámecký ples.

Kromě známé pohádky byly pro tento film inspirací i skutečné události. V roce 1959 se totiž guvernéra z New Yorku opravdu oženil s pokojskou, která byla zaměstnána v jejich rodinném hotelu.

Jistě také znáte film „Americký prezident“. Titulní roli v tomto filmu si zahrál Michael Douglas a svou přízeň věnoval Annette Benning, coby prostořeké, ale i odvážné ochránkyni životního prostředí. Oba ale zanedlouho pochopí, že jejich vztah bude mít k normálnímu vztahu hodně daleko. Randit v době, kdy jeden ze zamilovaných vynakládá všechny síly, aby byl znovu zvolen, a druhý bojuje s globální krizí, to není jen tak. V pohádkách musí opravdová láska často přemáhat zlá kouzla. V tomto případě je jejím protivníkem politika.

V komedii „Kosmetička a zvíře“ se komediantka Fran Drescher ujímá nesnadného úkolu, který spočívá v polepšení diktátora. V roli diktátora se objevil Timothy Dalton. Tento herec se v minulosti proslavil coby James Bond. Na začátku diktátor a na konci prvotřídní sympaťák. A všechno díky jedné šikovné ženské. Ano, i to je možné ve filmu.

Tak přejme všem hrdinkám romantických filmů, ať se jich štěstí stále drží. A doufejme, že i v reálném životě bude dost těch dívek a žen, které dokáží v pravou chvíli popadnout štěstí za pačesy a už ho nepustit. A že ten, koho si vyberou, bude pro ně pohádkovým princem, i když třeba nebude urozený ani zrovna bohatý

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P1100029
hipo3
IMG_1218
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.