Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury V České televizi se opět bude nevinně lhát

V České televizi se opět bude nevinně lhát

P ro ty z vás, které zaujaly filmy z cyklu „Nevinné lži“, které v minulém roce vysílala Česká televize, mám dobrou zprávu. Zmíněný cyklus bude totiž už brzy pokračovat. Můžete se těšit na nové příběhy, nové zápletky a samozřejmě i na nové hrdiny.

Podtitul „Nevinných lží“ zní Každý má někdy důvod neříct pravdu... Jak jistě víte už z předchozích filmů z této série, zápletka je v každém filmu jiná. Tím, co všechny filmy sjednocuje je právě vždycky nějaká ta drobná lež. Scenáristé, kteří dané příběhy napsali, byli také různí, stejně jako režiséři a ve filmech jste mohli vidět spoustu různých herců. Je známo, že úspěch je skvělou, možná dokonce tou nejlepší, motivací k další práci a snaze. Nejinak tomu bylo i v případě „Nevinných lží“. Filmy z uvedeného cyklu měly úspěch. Není tedy divu, že to Českou televizi motivovalo k natáčení nových částí.

Nové filmy zpříjemní divákům pět nedělních večerů. Pracovali na nich jednak tvůrci z první série, ale také pár nových tvůrců. Dostali jste najednou chuť podívat se také na ty starší díly ze zmíněného cyklu? I k tomu budete mít příležitost, protože tyto filmy se také objeví na televizních obrazovkách, jenže v jiné dny a v jiném vysílacím čase. Co se týká nových filmů, ty, jak už bylo naznačeno, budete moci sledovat od 7. září každou neděli od 20.00 na prvním programu České televize.

Nyní je, myslím, načase blíže se seznámit s ději jednotlivých filmů. Tak tedy, první film má název „Zrádce“. Tuto komedii by si určitě neměli nechat ujít hráči a fanoušci fotbalu. Ale na své si v ní určitě přijdou i lidé, kteří danému sportu příliš neholdují. Pod scénář se podepsal Petr Kolečko, který přesvědčil o tom, že fotbal je zkrátka jeho vášní seriálem „Okresní přebor“, který je rovněž jeho dílem, stejně jako neméně úspěšný sitcom „Čtvrtá hvězda“.

Hrdinou příběhu, jehož režie se ujala Tereza Vrabelová je zarytý sparťan. Ten však zradí nejen své přesvědčení a klub, kterému tolik fandí, ale také své parťáky a přejde ke konkurenci, tedy ke Slávii. V hlavní roli uvidíte Kryštofa Hádka. Jeho parťáka nebo možná dokonce kamaráda si zahrál Marek Taclík a Půvabná Jana Pidrmanová ztvárnila svůdnou slávistku.

Povídku, na kterou se můžete těšit o týden později, napsal už sice jiný scenárista, vlastně scenáristka, Petra Ušelová. Režisérka však zůstala stejná jako u prvního filmu. Druhý příběh se jmenuje „Vedlejší příznaky“. Jeho hrdinka v podání Barbory Kodetové tentokrát oklame sama sebe. Nedokáže si totiž uznat, že její síly jako manželky i matky k budování rodinného štěstí jsou u konce. V této povídce se také objeví Roman Zach, coby manžel Barbory Kodetové.

Následující povídka bude vyprávět příběh alkoholika, který si stejně jako většina ostatních závislých myslí, že je pánem situace. Od tohoto přesvědčení zřejmě nebude chtít ustoupit, i když jeho rodina i kariéra jsou v troskách.  

Pak přijde na řadu drama „Na dně skleničky“, k němuž napsal scénář Jan Prušinovský a režíroval ho Bohdan Sláma. Z herců v tomto filmu uvidíte třeba Stanislava Majera, Pavla Lišku nebo Taťánu Vilhelmovou.

Autorkou scénáře k povídce „Moje pravda“ je Markéta Bidiasová. Natočila ji režisérka Jitka Rudolfová. Hlavní hrdinkou je v tomto případě Petra, v jejíž roli uvidíte Hanu Vagnerovou. Petra se chystá opustit svého manžela, kterého si zahrál Jiří Vyorálek. Tohoto herce jste mohli vidět také v seriálu „První republika“. Ale nejprve se musí Petra zamyslet, zdá náhodou i ona nemá kousek viny na tom, že vztah skřípe. Dělá totiž stejné chyby jako její matka, kterou ztvárnila Jana Preissová.

A konečně se dostáváme i k poslední zfilmované povídce, která nese název „Gamemaster“. Pod scénářem je tentokrát podepsán Eugen Liška a film vznikal pod vedením Petra Bebjaka. Zatímco v povídce „Moje pravda“ se bude děj točit hlavně kolem ženy nebo možná žen, v povídce „Gamemaster“ se děj bude soustředit zase na muže. Bude se jednat o otce rodiny, který bude dělat všechno proto, aby své nejbližší ochránil před narušitelem z virtuálního světa, který je ohrožuje. Jakýmsi pomyslným pohonem pro tohoto muže je pomsta. Otázkou však zůstává, jestli právě se právě pomsta nestane ničitelem jeho života. V hlavní roli se představí Ondřej Vetchý. Mimochodem, tohle nebyla hercova první spolupráce s režisérem Bebjakem. Tito dva pánové se už setkali při seriálu „Případy 1. oddělení“.

Nezbývá než popřát novým nevinným lhářům, aby jejich nevinné lži neměly nepříjemné následky pro ně i pro jejich okolí a celé nové sérii, aby byla stejně úspěšná jako ta první.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-205
luhacovice-19
edf-tour-2010-bielsk...
rakousko2011-18
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.