Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Reynek – génius, na kterého jsme měli zapomenout

Reynek – génius, na kterého jsme měli zapomenout

V aldštejnská jízdárna v Praze hostí od 16. dubna do 31. července 2014 denně od 10 - 19 hod. zcela mimořádnou, dosud nejrozsáhlejší výstavu grafického díla Bohuslava Reynka (31. 5. 1892 - 28. 9. 1971), básníka, kreslíře a grafika, překladatele z francouzštiny a němčiny, umělce, jehož tvorbě se až v poslední době dostává zasloužené pozornosti.

Obyčejně neobyčejný člověk, Bohuslav Reynek oživuje niternou touhu po splynutí s nekonečnou láskou, vykoupenou mnohými zkouškami těžkostí a strádání. Osobním odkazem ji zachycuje v básnických sbírkách a v grafických cyklech Vánoce, Pašijový cyklus, Sníh, Pastorále, Job, Don Quijote, ale i v dalších kresbách a grafických listech mimo tento okruh. Neobvyklá instalace tak vede návštěvníka šerosvitem labyrintu bezpečně k cíli – Pramenu znovuzrození.

Kurátorka výstavy - vnučka umělce, Veronika Reynková, přibližuje cíl výstavy:

„Osudy a dílo Bohuslava Reynka jsou již celkem dobře známy. Je však evidentní, že význam tohoto geniálního hledače hodnot s postupujícím časem roste. Hledají ho a nalézají ti, jejichž potřeby souzní s usebraností nitra a potřebou samoty. Samoty, která se nejen dá snést, ale z níž jdeme zpět do reálného světa posíleni a očištěni, schopni vidět alespoň na čas ze života víc než jen zoufalý zápas o věci vezdejší.

Tato výstava si vzala za své očistit Reynkovo dílo od nánosů, které se po desetiletí usazovaly na jeho tvorbě, od představ před světem uzavřeného podivína ryjícího za ranního kuropění svoje desky. Představujeme ho v jeho navýsost lidské podobě, jako člověka žijícího v reálném světě, vášnivého, milujícího.

Vystaveno je grafické dílo, jež vzniklo v petrkovském ‚ateliéru‘, v kuchyni u kamen. V grafických listech se odráží celý Reynkův svět – stěžejní jsou krajiny, zátiší, biblické motivy, výjevy každodenního života. Reynek skrze grafiku se snaží uklidnit své vize, inspirován vírou vycházející přímo z Bible, ze staré zbožnosti. I tyto náměty jsou zasazeny do bezprostředního okolí statku, Bible je přenesena do zahrad petrkovských. Ve svých grafikách oživuje věci, rostliny i sluneční paprsky. Klade rovnocenně citlivost a sílu vyjádření vedle hloubky emocí a vše propojuje virtuozitou, dokonalostí a objevností v harmonický celek.

Snad mají pravdu ti, kteří si troufají vyslovit odvážně: geniální diletant!

Reynkovou velkou inspirací byli i čínští malíři a básníci. K jeho srdci blízkým patřili především Tu Fu, Li Po a Lao-C´. I tak trochu na jejich počest si postavil v petrkovské zahradě malý altán, kde trávil své čtenářské chvíle. Nikdy se do Číny nevypravil, ač by velmi rád. Alespoň zprostředkovaně se do Pekingu dostal v roce 2012, kdy byl prostřednictvím Zdeňka Sklenáře představen Číně. Výstava se stala fenoménem a poukázala na univerzální povahu jeho díla. A nyní čínští malíři a básníci míří do Petrkova.

Vyrůstajíc obklopena vší tou nádherou, žiji si i nadále svůj život v petrkovském domě. Intenzivně, tajně, skrze dary z minula, obklopena záhadnými zvuky a jevy. Stále se tu prolínají grafiky s životem, vše zůstává ve své ryzí podobě od altánu přes barevné tabulky skla vchodových dveří. Jen, díky bohu, neutěšenost panství JZD už je pryč! K zachování genia loci petrkovského statku vedla naši rodinu myšlenka založit Nadaci Reynek, která bude pečovat o jeho odkaz a dílo. Hlavním záměrem je udržovat tento dům v podobě, jež známe z grafických listů mého dědečka. Dalším z důležitých cílů Nadace je i poskytování stanoviska k původu a pravosti díla Bohuslava Reynka, neboť výskyt fals je v poslední době enormní. Ve snaze vyhovět všem zájemcům o pořádání výstav byla z pozůstalosti zapůjčována veškerá díla a to včetně tiskových matric. Ne všechny pořádající však vedla jen snaha představit Reynkovo dílo. Krokem založit Nadaci se chce naše rodina vypořádat se spekulacemi týkajících se pozůstalosti a nadále věnovat odkazu Bohuslava Reynka i do budoucích let kontinuální péči.

Protentokrát výhradně obrazová, dosud nejrozsáhlejší a nejkomplexnější výstava z pozůstalosti ve Valdštejnské jízdárně i vydání Bible představují mého dědečka především jako výtvarného umělce, pro něhož byla grafika jedním z prostředků k malbě. Věřím, že umožní nejcitlivějším zaslechnout básnický rytmus v nich obsažený.“

Výstavu pořádá Nadační fond Richarda Fuxy společně s Národní galerií v Praze, ve spolupráci s Galerií Zdeňka Sklenáře a Nadací Reynek. Její součástí je i televizní dokument Blázen jsem ve své vsi z roku 2006. Bohatý doprovodný program nabízí komentované prohlídky, workshopy, grafické dílny, programy pro školy a další. K zakoupení jsou také plakáty a publikace včetně ojedinělého díla – bible s ilustracemi Bohuslava Reynka.

Dana Vondrášková
_________________________________
Valdštejnská jízdárna Praha
Valdštejnská 3, 118 01 Praha
Výstava je otevřena od 16. dubna do 31. července 2014 denně od 10-19 hod.
Webové stránky výstavy: www.reynek.cz



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier02
19
PICT0166
33_zahajeni_2609-174...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.