Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Můj nevšední zážitek s muzikálem

Můj nevšední zážitek s muzikálem

Z ážitek, o který se chci s vámi podělit, jsem prožila opravdu nedávno. Přesněji řečeno v pondělí 7. dubna 2014. Byla jsem na výletě v Praze. Jsem velkou milovnicí kultury a především divadla. Během svého pobytu v hlavním městě jsem shlédla celkem čtyři divadelní představení. Dva z nich byly muzikály. Právě o jednom z těchto muzikálů jsem se rozhodla napsat článek. Jedná se o další původní český muzikál „Antoinetta – královna Francie“.

Zajímavostí je, že tento muzikál dosud neměl premiéru. Ptáte se, jak je tedy možné, že jsem toto představení už viděla? Jednoduše. Všichni přece víme, že každé představení, ať už by šlo o jakýkoliv žánr, je nutné nejdříve připravit a pořádně nazkoušet. Teprve pak se s ním může před diváky, jinak by z toho taky mohla být pěkná ostuda. V divadle Hybernia, kde bude tento muzikál hrán, probíhaly již od soboty 6. dubna až do úterý 8. dubna každý den veřejné generální zkoušky. Dokonce dvakrát denně. Právě jedné takové veřejné generálky jsem se v pondělí zúčastnila. Pochopitelně jen jako divák. I za to bylo samozřejmě třeba zaplatit. Ale stálo to za to. Velkou radost jsem měla i z toho, že jednu z hlavních rolí v muzikálu hrál Vladimír Marek, který patří k mým oblíbeným hercům.

Nyní něco o samotném muzikálu. Nový český Muzikál „Antoinetta – královna Francie“ není dílem Michala Davida, jak tomu bylo v případě muzikálů „Kleopatra“, „Angelika“ nebo „Tři mušketýři.“ Pod libretem je tentokrát podepsaný Jiří Hubač, který je autorem scénářů například k slavnému českému seriálu „Sanitka“ a mnoha dalším filmům a seriálům. Skladatel Jiří Škorpík napsal hudbu a textař Pavel Vrba se postaral o to, aby zpěváci a herci měli co zpívat.

Kateřina Zittova ze společnosti Musical Production prozradila: „Příběh se odehrává v době, kdy Ludvíkova monarchie spěje k zániku, lid žije v bídě a zemi hrozí hlad. Za viníka je označená lehkomyslná a rozmařilá královna Marie Antoinette, propuká revoluce a padne Bastila.“

Hrdinové Jiřího Hubače si obvykle musí projít hodně trnitou cestou. Této trnité cestě se nevyhnul ani příběh poslední francouzské královny. Na novém českém muzikálu začal Jiří Hubač pracovat již v roce 2004, tedy před deseti lety. Autor sáhl do dějin Francie a vybral příběh poslední královny Francie. Příběh se částečně odehrává na zámku ve Versailles a částečně na ulicích Paříže. Na jedné straně je tedy královský dvůr a členové královské rodiny, kteří mají téměř „všechno“. Na druhé straně je zase chudý prostý lid, který už pomalu nemá ani co jíst. Již v roce 2004 začal s Jiřím Hubačem na scénáři spolupracovat i textař a básník Pavel Vrba. Ve stejném roce se členem tvůrčího týmu stal i hudební skladatel Karel Svoboda.

Verše i libreto byly sice hotové načas. Jenže Karel Svoboda zemřel, takže hudební část zůstala nedokončená. Skončila spolupráce tvůrčího týmu. Teprve za několik let poté požádali zmínění dva autoři jiného hudebního skladatele, aby se pustil do díla a začal psát hudbu k muzikálu. Tím hudebním skladatelem byl právě Jiří Škorpík. Spolupráce obnoveného tvůrčího týmu však bohužel ani tentokrát netrvala dlouho. V druhé polovině roku 2011 ji opět přerušila smrt, která si vzala Pavla Vrbu a následně i Jiřího Hubače.

V létě roku 2012 však byla podepsána smlouva na uvedení muzikálu „Antoinetta – královna Francie“ v Divadle Hybernia. Režie se ujal Radek Balaš. Patrick Fridrichovský se stal dramaturgem. Josef Jelínek navrhl kostýmy a Ondřej Zicha si vzal na starost scénografii.

Musím se přiznat, že jsem byla trochu zaskočená. Čekala jsem totiž, že na začátku budou moci diváci víc nahlédnout do života Marie Antoinette a revoluce, že přijde až ke konci. Pravda je ale taková, že revoluce je již od začátku jedním z hlavních hrdinů. Příběh začíná již v revolučním roce 1788. Tehdy král Ludvík XVI. panoval již čtrnáct let. Monarchie je na nejlepší cestě k bankrotu. Zatímco na zámku ve Versailles se žije velice pořád velice okázale, většina chudých podaných tře bídu s nouzí. V muzikálu samozřejmě nechybí ani ten zlomový den 14. července 1789, ve kterém se Pařížané zmocnili Bastily a Velká francouzská revoluce začala...

Ačkoliv jsem byla pouze na veřejné generálce, připadala jsem si spíš jako na premiéře. Na začátku nás uvítal režisér. Mezi prvním a druhým dějstvím byla přestávka. Herci hráli podle mého názoru bezvadně. Pokyn: „Stop!“, které by ještě na generálce teoreticky režisér mohl vyslovit, nezazněl za celou dobu ani jednou. A to už o něčem svědčí.

Ale vy jistě celou dobu čekáte, až prozradím, na jaké herce se můžete v muzikálu těšit. Především na Moniku Absolonovou, která se v titulní roli střídá s Ivou Marešovou. Jejího manžela, krále Ludvíka XVI. hraje Michal Novotný nebo Roman Vojtek. Vladimíra Marka nebo Pavla Soukupa uvidíte coby sekretáře jeho veličenstva. Dále v muzikálu učinkují třeba Dušan Kollár, Dušan Vitázek, Bohuš Matuš a mnoho dalších.

Veřejnou generálku už nestihnete, protože ty už skončily. Ale právě dnes od 19.00 a zítra od 18.00 proběhnou v pražském divadle Hybernia premiéry muzikálu „Antoinetta – královna Francie.“ Pokud tedy budete mít cestu do Prahy, rozhodně si nenechte toto představení ujít. Ačkoliv se při něm příliš nepobavíte, určitě nebudete litovat, že jste se na něj vypravili. Monika Absolonová vládne nade všemi hlasy a je opravdovou královnou muzikálu. Jedná se vskutku o nevšední umělecký zážitek.

Krystyna Kędziorová
_________________________________



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konference-karvina03
25_zahajeni_2609-151...
okolo-msk2011-204
IMG_0999
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.