Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Kleopatra se vrací

Kleopatra se vrací

Z a pár dní, konkrétně v sobotu 22. února to bude přesně dvanáct let ode dne, kdy měl původní český muzikál „Kleopatra“ v Divadle Brodway v Praze svoji první premiéru. Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Autory tohoto muzikálu byli, kromě Michala Davida, Zdeněk Borovec, Lucie Stropnická a Lou Fanánek. Tento muzikál byl režijním debutem dnes již známého režiséra Filipa Renče. Tomu se podařilo vytvořit multimediální podívanou. Pomohlo mu v tom nejen skvělé obsazení muzikálových herců, ale také filmové dotáčky, ve kterých byly použity počítačové animace. Díky této technice mohli diváci na třech plátnech obdivovat, novou Alexandrii, části Říma, ba i mohutný Nil.

Premiéra se uskutečnila tři dny po sobě, 22., 23. a 24 února 2002. O to, v jakém pořadí se představí zpěvačky, kterým byla svěřena hlavní role, se losovalo. Pořadí bylo nakonec následující: Bára Basiková, Ilona Csáková, Monika Absolonová, Radka Fišarová. V dalších rolích mohli diváci tehdy obdivovat herecké i pěvecké výkony Zuzany Norisové, Jany Švandové, Markety Hrubešové, Jana Kalouska, Leška Semelky, Vladimíra Brabce, Tomáše Trampla, Zbyňka Frice, Juraje Bernátha, Jana Apolenáře nebo Daniely Kolářové. Zkoušky muzikálu trvaly déle než čtvrt roku. Jedněmi z nejnáročnějších výstupy samozřejmě byly šermířské souboje. Kvůli nim bylo třeba vytvořit zvláštní Bojovou choreografii. Všechny investice se však vyplatili. Dokonce dřív než byl muzikál vůbec uveden.

Starověký příběh egyptské královny Kleopatry, která v roce 48 před Kristem na nějaký čas spojila svůj život s vládcem starověkého Říma, totiž oslovil a zaujal českou veřejnost natolik, že ještě před premiérou bylo prodáno doslova závratné a dech beroucí množství vstupenek. Zajímá vás kolik to konkrétně bylo? Tak se podržte. Rovných osmdesát tisíc vstupenek! Možná, že k tomu pomohl i americký velkofilm, který rovněž pojednává o zmíněné panovnici. V tomto velkofilmu ztvárnila hlavní roli známá herečka Elizabeth Taylor.

Kromě scenáristů a režiséra, kteří již byli uvedení v jednom z předchozích odstavců, mi připadá správné v souvislosti s muzikálem „Kleopatra“ zmínit i jména Ladislav Beran, který se ujal režijního nastudování a choreografie. Choreografii bojových scén, o které už také byla řeč, si však tenkrát vzala na starost firma Petr Nůsek A.R.G.O. Scénu připravili Marek Hollý s Janem Mikuškou. Uznání si zasluhují rovněž pánové Roman Šolc a Ján Kocman, kteří oblékli zpěváky a herce do opravdu krásných, dobových kostýmů. Jste zvědaví, kteří herci a zpěváci si v roce 2002 v muzikálu „Kleopatra“ zahráli v hlavních rolích a jakou postavu kdo ztvárnil? Tak tedy, egyptskou královnou Kleopatrou se staly Kamila Nývltová, Monika Absolonová, Ilona Csáková a Radka Fišarová. O hlavní mužskou roli Caesara se Marián Vojtko dělil s Jiřím Helekalem a Martinem Poštou. Marián Vojtko se navíc představoval i jako Marcus Antonius, stejně jako Josef Vojtek a Zbyněk Fric. Josef Bohuš, Tomáš Trampl, tito dva zpěváci se snažili získat absolutní moc nad Římem, coby Octavius, což se jejich postavě nakonec podařilo. Petr Pečený, Lešek Semelka a Martin Skála radili bratrovi Kleopatry a později i samotné Kleopatře jako rádce Pothinus. Role Fulfie měla až čtyři alternace: Lindu Finkovou, Radku Fišarovou, Alici Konečnou a Sylvu Schneiderovou. Zuzana Norisová, Zdenka Trvalcová a Šárka Vaňková byly představitelkami Octavie. To samozřejmě nejsou všichni herci a zpěváci, kteří se v roce 2002 v „Kleopatře“ objevili.

Některým z vás jistě od začátku vrtá hlavou, proč se v tomto článku zabýváme právě muzikálem, který je už, že to řeknu tak ošklivě, dvanáct let starý. Možná někoho z vás napadlo, že právě kvůli dvanáctiletému výročí jeho první premiéry. To však není ten hlavní důvod, proč jsem chtěla na tento muzikál upozornit. Muzikál „Kleopatra“ je totiž považován za nejúspěšnější český muzikál. O tom, že na zmíněném tvrzení by mohl být velký kus pravdy svědčí fakt, že od jeho premiéry brzy uplyne již dvanáct let, a za tu dobu se muzikál dočkal mnoha repríz. Další ho čekají i v tomto roce. „Kleopatra“ je zřejmě skutečně nesmrtelná. Uskutečnilo se už hodně představení, která měla být opravdu posledními. Zatím to však vypadá, že takové představení dosud odehráno nebylo.

Jisté je zato něco úplně jiného, a sice to, že se s „Kleopatrou“ diváci a fanoušci opět budou moci setkat. Nejdříve egyptská královna poctí svou návštěvou ČEZ ARÉNU v Pardubicích. Stane se tak v den s magickým datem 4. dubna 2014 v 19.00 hodin. Do svého domova, tedy na prkna pražského Divadla Broadway se však tento muzikál vrátí až na podzim tohoto roku. Pokud jste zmíněný muzikál ještě neviděli, ale teď byste to chtěli napravit, pak neváhejte a využijte nabízených příležitostí. Ani já jsem sice neměla to štěstí vidět tento muzikál na vlastní oči, už mnohokrát jsem však slyšela písně z tohoto muzikálu. Jsem přesvědčena, že „Kleopatra“ opravdu stojí za to. Jinak by se přece znovu nevracela na jeviště. Nezbývá než muzikálu popřát, ať se dál líbí a má spoustu spokojených diváků.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
DSC02125
07-opava-jakartovice
PA062156
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.