Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Z kultury Tři mušketýři se připravují k boji

Tři mušketýři se připravují k boji

P ro příznivce muzikálu „Tři mušketýři“, stejně jako pro ty, kteří si ještě nestihli na něj zajít, mám skvělou zprávu. Zmíněný muzikál se totiž vrací do muzikálového divadla Hybernia v Praze. Autory tohoto muzikálu jsou Michal David, Lou Fanánek Hagen a Libor Vaculík. Michal David je autorem ještě dalších dvou původních českých muzikálů, které si rovněž získaly přízeň diváků. Hovoříme o muzikálech „Kleopatra“ a „Angelika“.

Při tvorbě muzikálu se jeho tvůrci pochopitelně nechali inspirovat románem „Tři mušketýři“, který bezesporu patří k nejslavnějším dílům známého francouzského spisovatele Alexandra Dumase. Tento román se stal populární i ve světové literatuře a stal se podkladem pro již zmíněný muzikál. Na rozdíl od románu původní český muzikál zatím ještě světovou slávu nezískal, ale o jeho popularitě a oblibě mezi českými diváky svědčí skutečnost, že tentokrát se vrací na divadelní jeviště již podruhé. Dne 18. listopadu 2004 mohli diváci vidět muzikál „Tři mušketýři“ vůbec poprvé. To znamená, že letos v listopadu uplyne rovných deset let ode dne, kdy se uskutečnila první premiéra. Muzikál tedy slaví své první kulaté výročí. V roce 2004 však však muzikál nebyl hrán v divadle Hybernia, nýbrž v Divadle Broadway. Když byl ale poprvé reprízován v roce o čtyři roky později, tedy v roce 2008, došlo k tomu již v divadle Hybernia. Od té doby, co se muzikál přestěhoval do tohoto divadla, se na prkna Divadla Broadway nevrátil. Před svým návratem do českého divadla však mušketýři navštívili naše sousedy na Slovensku, kde sklidili úspěch a vypravili se dokonce až do dalekého Soulu v Jižní Korei. To měli sice trochu z ruky, ale pravděpodobně se jim dlouhá cesta vyplatila.

Kostýmů, které budou mít herci na sobě je víc než dvě stě. Krásné kostýmy však nejsou zdaleka tím jediným, na co se můžete v muzikálu „Tři mušketýři“ těšit. Zajímavým zpestřením budou bezesporu také netradiční používání projekcí, jež se opět budou promítat rovnou na účinkující. Podle mého názoru, je tento nápad výbornou ukázkou, jak lze spojit „starý“, známý a klasický příběh s moderní technikou. I to je jedna z věcí, kterou na tomto muzikálu obdivuji. Na mobilní scéně čeká diváky plno překvapení. Chybět nebude ani kombinace černého divadla a Laterny Magiky. Producenti doufají, že všechny uvedené zajímavosti opět přivedou do Hybernie davy lidí.

Neexistuje snad téměř nikdo, kdo by neznal děj slavného příběhu s názvem „Tři mušketýři“. Myslím si však, že opětovné uvedení stejnojmenného muzikálu, který byl navíc napsán na základě zmíněné knihy, je vhodnou příležitostí, abychom si na toto dílo zavzpomínali.

Jedná se pochopitelně o romantický příběh, který pojednává především o věrném přátelství, jež se ničeho nezalekne a překoná každou nástrahu a lest. Láska v něm samozřejmě nechybí, protože jak by bez tohoto vznešeného a krásného citu mohlo být něco romantické? Jenže jak už to bývá, kde je láska a přátelství, tam bývá obvykle i nenávist a intriky. Ani v tomto případě tomu není jinak. Hrdinové Alexandra Dumase žijí ve Francii v první polovině 17. století. V té době seděl na francouzském trůně král Ludvík XIII. Tento vladař však dával přednost plesům, lovům a dalším světským radovánkám před kralováním, státními záležitostmi a zájmy. Přiznám se, že tím mi trochu připomíná císaře Rudolfa II. habsburského. Králova nechuť k panování však náramně vyhovovala kardinálovi Richeliemu. Díky tomu mohl totiž pevnou rukou vládnout království sám.

V té době hrozilo, že vypukne válka mezi Francií a Anglií. Kardinál chtěl zkompromitovat královu manželku Annu. Aby dosáhl svého cíle, poslal falešný dopis anglickému lordovi vévodovi z Buckinghamu, prostřednictvím kterého ho povolal do Paříže. Spoléhal na to, že tam bude vévoda překvapen v královnině náručí a na základě toho bude královna usvědčena z vlastizrady. Vévoda královnu skutečně navštíví, ale v důmyslném přestrojení. Dokonce od Anny dostane přívěsky, které dostala od krále, a které mají být důkazem její přízně. Královna se tím však dopustila velké chyby. Kardinál samozřejmě zuřil, že jeho plán nevyšel. Degradoval šéfa policie Rocheforta a vymyslel lest. Poradí králi, ať na počest své manželky uspořádá ples a žádal od ní, aby se na něj ozdobila přívěsky, které jí věnoval. Přívěsky však odcestovaly i s vévodou Buckinghamem do Anglie. Královna se rázem ocitla, jak se říká v prekérní situaci, proto požádala o pomoc svoji důvěrnici Constance. Ta poprosila svého milého D`Artagnana, který toužil vstoupit do služeb krále, coby jeho mušketýr, aby co nejdřív přivezl její paní zpět přívěsky. Na nebezpečnou výpravu se s mladíkem vydali i jeho tři přátelé, královi mušketýři Athos, Porthos a Aramis. Kardinál však nenechal nic náhodě a poslal pro přívěsky svého člověka, Milady. Té se pomocí jejich ženských zbraní podařilo vlákat vévodu do pasti, ze které Buckingham bohužel nevyvázl živý. Další obětí této vražedkyně se stala nebohá Constance. To však byl poslední z jejich zločinů, neboť záhy byla Milady polapená, odsouzená soudem, jehož předsedou byl Athos, který byl v minulosti jejím manželem, a popravená.

Královna dostala své přívěsky. Šéf policie byl zabit v náhodném souboji s D`Artagnanem. Kardinála mladík zaujal natolik, že mu nabídl, aby vstoupil do jeho služeb jako nový šéf policie. Mladík se však nevzdal své touhy, která se záhy stala skutečností, když byl přijat mezi královu osobní stráž.

„Tři mušketýři“ jsou bezesporu jedním z nesmrtelných příběhů. Ti, kdo navštíví divadlo Hybernia budou mít opět možnost podlehnout jeho kouzlu a přesvědčit se o tom. Ještě vám prozradím, kteří herci, vlastně spíš zpěváci si v muzikálu zahrají, abyste věděli, na koho se můžete těšit. V hlavní roli D`Artagnana se vám představí Alan Bastien, Tomáš Beroun nebo Zbyněk Fric. Athosem se stanou Petr Kolář a Josef Vojtek. Jiří Helekal, Stanislav Hložek, Lešek Semelka, jednoho ze zmíněných pánů uvidíte v roli Porthose. Aramise hraje Juraj Bernáth a alternuje ho Jaromír Holub. Krásnou, ale krutou Milady ztvární Monika Absolonová, Radka Fišárková nebo Sylva Shneiderová. Jedinou zpěvačkou, kterou uvidíte v muzikálu v každém případě je Linda Finková, které byla svěřená role královny Anny. Je to jediná postava, kterou nikdo nealternuje. Zato v roli její důvěrnice Constance se střídají hned tři dámy. Konkrétně jde o Zdenku Trvalcovou, Šárku Vaňkovou a Markétu Procházkovou. Postavu hlavního padoucha, tedy kardinála Richelieuho nastudovali Bohuš Josef, Tomáš Trampl a Marián Vojtko. Mám dobrou zprávu pro fanoušky, zřejmě hlavně fanynky Tomáše Savky. Pokud budete mít štěstí, uvidíte ho v muzikálu „Tři mušketýři“, coby Rocheforta. V případě smůly jim bude Martin Pošta. Zajímá vás, kteří zpěváci hrají jediného Angličana, který se v příběhu vyskytuje, tedy vévodu Buckinghama? Jsou to Tomáš Bartůněk, Dušan Kollár a Martin Maxa. Nyní je nejvyšší čas prozradit, že Jiřího Březíka a Leška Semelku potkalo takové štěstí, že se na nějakou dobu stanou samotným králem Ludvíkem XIII. Tak jsme se dozvěděli téměř o všech postavách, které v příběhu vystupují. Zbývá už jenom Planchet v podání Jana Kuželky, Petra Pečeného nebo Aleše Hámy. Jan Kuželka navíc hraje i Bonacieuxe, stejně jako Jakub Wehrenberg a Ivan Vyskočil.

Pokud budete mít příležitost, neváhejte a vypravte se do Prahy na muzikál „Tři mušketýři“. Jsem přesvědčená, že vás čeká nevšední umělecký zážitek.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
22
rovna_prava_pro_vsec...
p1140714
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.