Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Nejkrásnější dárek

Nejkrásnější dárek

M ám starší sestru Leonu. Je hodně chytrá. Když jsme byli malí, byla můj velký vzor. Snažil jsem ji napodobovat, ale moc se mi to nedařilo. Ještě ke všemu měla ráda matematiku a fyziku, a to já jsem zase až tak nemusel. Teprve když jsem vyrostl, uvědomil jsem si, že mne Leonka „táhla“, a i proto- i díky ní- jsem takový, jaký jsem.

Leonka sice postavou není moc velká, ale protože byla úspěšná sportovkyně, měla značnou sílu. A tak se mi stala i ochránkyní. Nezapomenu, jak se kvůli mně poprala s velkým uličníkem, který mi ubližoval. Vůbec se ho nebála, dala mu takovou facku, že……Od té doby jsem měl od něho pokoj, dokonce za námi „dolézal“ a před Leonkou měl velký respekt.

Moje sestra se za mne nikdy nestyděla a ani nestydí. Díky ní i její manžel a holčičky Dominička a Šárinka mne mají v oblibě a nevadí jim, že jsem trochu jiný, než jsou ostatní.

Vím, že mě má Leonka ráda. Letos jsem našel od ní pod stromečkem dárek, který mi doslova vyrazil dech. Když jsem dárek rozbalil, úplně mne mrazilo. Dostal jsem knihu mých obrazů. Krásně uspořádanou od mých začátků až do současnosti. Je to jakýsi hodně obsáhlý katalog barevně provedený. Což o to, kniha je nádherná. Ale ta úvodní slova! Řekl jsem si, že si tato slova od mé sestry Leonky nemůžu nechat jenom pro sebe.

Třeba pomohou i jiným sourozencům hledat cestu jeden k druhému.

Třeba pomohou i k tomu, aby přijali svého odlišného bratra nebo sestru bez výhrad, s laskavostí, shovívavostí a láskou.

Třeba pomohou dětem a lidem s nějakou odlišností pochopit, že jejich „velký“ sourozenec netrpí, ale naopak že je obohacený o životní hodnotu, jako je přátelství a láska bez výhrad.

„Jiříkovi, mému bratrovi.

Jirko, děkuji Ti, že jsi takový, jaký jsi. Od malička jsem se snažila být tvoje velká ségra. Někdy se mi to dařilo lépe, jindy naopak. Jak šel čas, začala jsem přemýšlet víc a víc nad tím, jaký vlastně jsi Ty a jaká jsem já. Zjistila jsem, že umíš spoustu věcí, o jakých se mně může jen zdát. Že i když jsi trochu jiný, než většina ostatních lidí, a někteří Tě podceňují, tak nejen já vím, jak hluboce se mýlí!

Každý člověk má svoji cenu, někdo vyšší a někdo nižší. Ty, Jiříčku, patříš mezi lidi, kteří mají vyšší cenu. Rozséváš kolem sebe lásku, laskavost, naději i víru v to, že i když je člověk podceňován a znevýhodněn, může dokázat víc než ten, komu život rozdal samá esa.

Jsem šťastná, že mám za brášku právě tebe. Hluboce si Tě vážím a vždy Ti budu fandit.

Tvá sestra Leona.“

Jiří Šedý


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
vzduch-v-trinci-02
59_vylet_2809-1132
P5303069
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.