Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Vaše příběhy Kdo s koho?

Kdo s koho?

O bjednala jsem si u firmy Telefonica mobilní internet. Přišel mi email, že zásilka bude mít určité číslo a že mě zkontaktuje kurýr z Kurýrní služby O2. Obratem jsem přes operátora pro osoby s postižením sluchu, což zajištuje také Telefonica, poslala email, že mě mají zkontaktovat na email nebo faxem, který operátorka z O2 dotyčné kurýrní službě O2 přečetla a bylo mi odepsáno, že si to poznačí.

Pak jsem našla ve schránce poštovní vzkaz od kurýra, že mu mám zavolat na uvedené číslo, aby mohl zásilku doručit. Napsala jsem mu tedy SMS. Dlouho neodpovídal. Napsala jsem tedy email přes operátora O2 kurýrní službě O2, co že se stalo s mou zásilkou. Přes operátora mi bylo odepsáno, že ji pohledají a napíšou mi email. Nic se nestalo, žádný email nepřišel. Zato včera mi volal zase kurýr z O2. Napsala jsem mu podruhé tedy esemesku, ať mi nevolá a proč, ať napíše SMS. Od té doby se zase nic neděje, na displeji žádná SMS zpráva.

Takové patálie řeším často. Všude chtějí jen volat, telefonní kontakt je všemocný a občan se sluchovým postižením nemá možnost dotyčné přesvědčit, že volat nepomůže, že potřebuje písemný kontakt, což nerespektují. Služby, obchody, úřady... Hlavně to jejich jak kolovrátek používané „zavolejte si...“ a když navrhnu alternativní způsob písemného zkontaktování se, „no to bude problém“ (rozuměj - použít jiný prostředek než VOLAT). Jako kdyby neexistovala jiná možnost pomocí SMS nebo emailu. Je to jako hlavou jít proti zdi. Boj kdo s koho.

Jsem zvědavá, jak tahleta věc dopadne a jestli vůbec se té zásilky dočkám. Ono sice když nejde o život, tak nejde o nic, ale dokáže to přinést nepříjemnosti, zvláště když písemně přes internet, nikoliv telefonicky, vyřizuji úplně vše. Pikantní na tom je, že kurýrní služba je táž firma O2 a sama O2 má o mně záznam, že mám hluchotu. Předávání informací tam, když je to potřeba, jak je patrno, nefunguje.

Po dopsání až sem jsem se rozhodla, že čekání už bylo dost. Napsala jsem email odpovědné osobě na Českou obchodní inspekci. Ta letos věnuje zvýšenou pozornost diskriminaci osob s postižením v oblasti obchodu a služeb. Napsala jsem, že jako spotřebitel se sluchovým postižením nemám možnost kurýrní službu O2 přesvědčit, že volat nepomůže, že potřebuji písemný kontakt, což kurýrní služba O2 nerespektuje. Proklamované doručení zásilky do tří dnů se mi tak protahuje už přes týden a to jen proto, že kurýrní služba O2 není schopna respektovat, že potřebuji písemný kontakt pomocí SMS.

Inspektor ČOI mi obratem emailem odpověděl (což jsem tak brzo ani nečekala) a vyžádal si telefonní číslo na kurýra. A za necelých 10 minut mi kurýr napsal - konečně!!! - esemesku a domluvili jsme se krásně přes SMS na termínu. Intervence ze strany ČOI měla rychlý efekt. Ba měla, až jsem se nestačila divit, jak nyní domluva s kurýrem přes SMS sprintuje.

A kdo je vítěz?

Eva Liberdová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

26_zahajeni_2609-162...
09
P5303077
09_prijezd_2509-1646
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.