Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Kočka v umění

Kočka v umění

Agnus Hyland, Caroline Robertsová
Grada 2021, 160 s.

Agnus Hyland, jeden z nejlepších grafických designérů v Británii spolu se svou rodačkou, spisovatelkou Caroline Robertsovou, vydali originální knížku o kočkách, ztvárněných předními světovými malíři. V jejich pojetí jde o lahůdku, která potěší obdivovatele umění i koček samotných.

Publikace dárkového formátu obsahuje na sto obrazů a kreseb umělců z celého světa, mistrně vystihujících různými malířskými technikami podstatu kočičí povahy a její elegance. Patří k nim Leonardo da Vinci, Francisco Goya a zejména výtvarníci z 19. století až po současnost, např. Édouard Manet, Paul Klee, Vladimir Dunjić, Larry Welo, David Hockney, Larry Welo, Andy Warhol, Midori Jamadaová či Tsuguharu Léonard Foujita a další, jimž jsou věnovány výstižné medailony zmiňující mimo jiné i jejich vztah ke kočkám.

Slavné obrazy doplňují citáty neméně slavných osobností, jimž krásky v jemném kožíšku učarovaly. Občasná zaujatost vůči „falešným“ kočkám je ve skutečnosti pouze neporozumění jejich povaze. Kočka uznává svoji svobodu stejně jako naši. Nechová se podřízeně, a přesto nás oddaně miluje a zahrnuje něžnou přízní, získáme-li si její důvěru. „Vždycky budete mít štěstí, budete-li vědět, jak se spřátelit s cizími kočkami.“ Spisovatel Hilaire Belloc na rovinu vyznává: „Ty jsi moje kočka a já jsem tvůj člověk.“ Podobně své sympatie vnímal například i básník, grafik a malíř, Bohuslav Reynek, jenž zvěčnil ve svých grafikách kočičky z domova v Petrkově, o nichž jeho synové Jiří a Daniel s potěšením tvrdili, že jsou u nich vládnoucí třída. Spisovatel Bohumil Hrabal za svými kočenkami jezdil pravidelně do Kerska… Zkrátka, kočky byly, jsou a stále budou člověkem uznávané, obdivované, milované i hýčkané, a to nejen pro užitečný dohled nad sýpkami a skladišti potravin od nenechavých hlodavců, ale zejména pro svoji milou, přítulnou povahu, jíž nám obohacují a zpříjemňují společné soužití. A přestože jsou Češi spíš národem pejskařů, poslední statistiky jasně ukazují, že oblíbenost koček u nás stále stoupá.

S něžným úsměvem si přátelé koček mohou prohlížet jejich portréty a momentky v nové knize. I čtenáře, kteří zatím váhají, jak elegantní domácí šelmičky pochopit, potěší umělecky zachycené pohledy na jejich život, půvab, charisma, vyrovnanost i jistou vznešenost, vždyť „Kočky byly před tisícovkami let uctívány jako božstva. Na to nikdy nezapomněly.“ Při listování půvabnou knížkou s tím můžeme souhlasit. Jejich význam v životě lidí se dokonce připomíná mezinárodním dnem koček dne 8. srpna.

Dana Vondrášková

/


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

14-opava-jakartovice
P6265907
rovna_prava_pro_vsec...
okolo-msk2011-203
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.