Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Ájurvéda – ohnivá síla agni

Ájurvéda – ohnivá síla agni

Claire Paphitisová
Grada – Metafora 2021, 160 s.

Autorka provozuje praxi původního indického způsobu léčby ájurvédy, jež v překladu znamená vědu o životě. Její uzdravující účinky sama na sobě vyzkoušela a poznala, jak pomáhají zlepšovat zdraví, což umožňuje snižovat či úplně vysadit léky nebo dokonce ukončit léčbu.
V ájurvédě jde především o dosažení rovnováhy mysli a těla. Tu podporuje vyrovnání agni, představující prvek biologického ohně, ovlivňující proces trávení, přeměnu potravy i vjemů na energii. Je-li tato síla správně udržována, má příznivý vliv na metabolismus a přirozenou imunitu. Povzbuzovat v těle zdravý oheň můžeme především vhodnou stravou podle některé ze tří dóš, tělesných konstitucí – Vata, Pitta a Kapha - či jejich kombinací. Každý člověk se rodí s jejich specifickým poměrem, a ta, která se vyskytuje nejvíce, je pro zvolení vhodné stravy nejdůležitější. Typy potravin, jídel, koření i specifikace tří dóš jsou v knize přehledně uvedené.

Autorce se podařilo jednoduše, srozumitelně zpřístupnit ájurvédskou praxi a vysvětlit péči o agni funkci, jejíž nevyváženost může vést k onemocnění. Informuje rovněž o významu imunity a vitality a jejich působením na fyzickou i psychickou kondici. Čtenář se dozví, jak lze vhodnou stravou i kořením posílit, upevnit a udržovat zdraví. Závěr knihy patří receptům a tipům posilujících životní energii při konkrétních potížích, např. pálení žáhy, zácpě, podráždění žaludku, bolesti svalů, nachlazení a chřipce, při zánětech močových cest, nespavosti, anémii či na podporu zdravé kůže a vlasů.

Praktický kapesní formát umožňuje mít knížku stále při ruce jako spolehlivého rádce a pomocníka při každodenním praktikování ájurvédy.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

56_vylet_2809-1033
33_zahajeni_2609-174...
P5303042
13_zahajeni_2609-102...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.