Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Kouzlo kvásku

Kouzlo kvásku

Kouzlo kvásku

Dagmar Lužná
Lahodné makrobiotické, veganské recepty pro každý den


Dagmar Lužná (nar. 1960) je odbornou poradkyní v oblasti makrobiotiky a zdravého životního stylu. Napsala na toto téma několik knih, v nichž zúročila znalosti a zkušenosti z dlouhodobého výživového poradenství.

Inspirací ji mimo jiné byla i Aveline Kushi, japonská obhájkyně makrobiotické stravy, kterou propojovala i s taoistickou duchovní praxí. Byla přesvědčena, že „Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet nebo uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“

Dagmar Lužná se makrobiotice věnuje již čtvrt století. V nové knize se zaměřila na recepty z žitného, doma připravovaného zdraví prospěšného kvásku. Úvodem vysvětluje rozdíl mezi ním a průmyslově vyráběnými kvasnicemi neboli droždím, obsahujícím přídatné látky. Upozorňuje rovněž na nutnost zdravé stravy včetně omezení nadměrné konzumace bílého pečiva a cukru, jež mají zhoubný vliv na naše zdraví. Následuje podrobný postup, jak si doma jednoduše založit, udržovat a používat žitný kvásek. Pestré a lákavé recepty chutných jídel, které z něj lze připravit, jsou představeny na dalších stránkách, bohatě ilustrovaných barevnými fotografiemi, podporující chuť ihned se pustit do jejich přípravy.

Mezi pečivo, které chutná a je zdravé, patří jak slané varianty včetně různých druhů chleba, koláčů a plněných placek, rohlíků a podobně, nabízí se však i sladké možnosti jako muffiny, makovec, mřížkový koláč, záviny, vánočky a další. Z teplých jídel přijdou vhod polévky, lívance, smaženky, pizza a dále také přílohové knedlíky či základ na pomazánku.

Inspirativní a přitažlivá kuchařka bude vítaným rádcem všem, kdo věnují pozornost zdravé a chutné stravě i těm, kteří chtějí zkusit nové zajímavé receptury.

Anag  2019, 144 s.

Dana Vondrášková




 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rakousko2011-20
cyklomaraton-k24-201...
cyklomaraton-k24-201...
luhacovice-19
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.