Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Návykové nemoci a otravy psychoaktivními látkami u pacientů, kterým bylo lékařem předepsáno užívání konopí

Návykové nemoci a otravy psychoaktivními látkami u pacientů, kterým bylo lékařem předepsáno užívání konopí

A utoři porovnávali soubor téměř 19 tisíc osob, kterým bylo předepsáno lékařem konopí, s kontrolní skupinou. U osob, které užívaly konopí, byl zjištěn vyšší výskyt otrav psychoaktivními látkami a častější duševní poruchy. Tato rizika byla stejná pro muže i pro ženy.
Autoři na základě svých výsledků varují před předepisováním konopných drog osobám, které měly v anamnéze duševní nemoc nebo otravu. Pacienti by měli být také řádně poučeni o riziku podávání těchto drog a bezpečnějších alternativách.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Literatura
Zongo A., Lee C., El-Mourad J. et al. Substance use disorders and psychoactive drug poisoning in medically authorized cannabis patients: Longitudinal cohort study. Can.J.Psychiatry, 2022, 67(7):544-52.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1208
01-opava-jakartovice
luhacovice-08
socialni-podnik02
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.