Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality O životě s handicapem s Jakubem Strouhalem

O životě s handicapem s Jakubem Strouhalem

A č je tato doba nelehká a jsme nuceni necestovat a držet se v okruhu svého bydliště, rozhodli jsme pomocí online komunikace udělat pro Vás velice zajímavá rozhovor s Jakubem Strouhalem. Jakub nás uchvátil svým přístupem k životu a smyslem pro humor. Našli jsme si jej na TikToku, kde Jakub natáčí zábavná videa nejen o životě s handicapem. Jakuba jsme oslovili, zda by byl ochoten se s námi spojit a podělil se o svůj příběh.

Ačkoliv Jakub podstoupil desítky vyšetření, stále nemá přesně určenou diagnózu. Mělo by se jednat o druh nervosvalového onemocnění, myopatii.  Přesně určenou diagnózu stále nemá, i když podstoupil některá vyšetření i opakovaně.

 

Jakub se věnuje tvorbě, skládá hudbu, natáčí podcasty, píše recenze na filmy a seriály pro internetový deník. Jeho další zálibou je například upravování fotek, tvorba 3D animací . Tím, že nemá určenou diagnózu a neví se, jestli mu pohyb nemůže spíše škodit než pomáhat, má jako jedinou povolenou rehabilitaci plavání. Kvůli aktuální situaci, bohužel již skoro rok chodit plavat nemůže, protože jsou bazény a koupaliště zavřená. Covid jej zasáhl i v jeho osobním životě, kdy se díky vládním nařízením, nemůže stýkat s přáteli. Cítí, že deficit, který tímto vznikl, se bude dlouho napravovat. Byl u spousty životních milníků svých přátel a aktuálně ho velice zasáhlo, zmeškal skoro celé těhotenství své nejlepší kamarádky. Velmi často je sám a bez kontaktu s přáteli.

 

Jakub se v roce 2018 léčil na klinice rehabilitačního lékařství Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Klinika pomáhá pacientům po úrazech či s hendikepem. Rehabilitací a přístupem ke klientům podporuje tyto lidi, aby se dokázali vrátit do normálního života i přes svá omezení.

 

Dozvěděli jsme se od Jakuba o službě Ergoterapeuta, kterou tam měl možnost využít. Ergoterapeuté jsou odborníci radící klientům, jak využívat lékařské pomůcky, pomáhají se základními činnostmi jako je například hygiena, jaké formuláře je třeba vyplnit pro získání zdravotních pomůcek, na koho se obrátit a podobně. Od takového pracovníka bychom se měli dozvědět, na co máme nárok, jak dané pomůcky můžeme získat. Konkrétně u Jakuba se jednalo o polohovací postel a dále elektrický vozík. Ergoterapeut mu sdělil, že má nárok pouze na jednu takovou pomůcku a poradil, ať si zažádá hlavně o vozík. Z pojišťovny tedy získal elektrický vozík a sedák na toaletu. Polohovací postel a elektrickou židli do vany si musel pořídit sám. Základem je přístup lékařů, jejich ochota pomoci. Pokud takoví nejsou a pacient se necítí komfortně, je ke zvážení, zda nebude lepší lékaře změnit. Ideální je, aby Vás lékař podpořil a neházel vám klacky pod nohy.

 

A jak to má Jakub jako člověk s pohybovým omezením s dopravou? Uvědomuje si, že má určitá privilegia. Žije v Brně. Má k dispozici hromadnou dopravu s bezbariérovým přístupem, popřípadě má možnost využít Uber*.  Dostat se někde mimo klasické trasy, může být pro člověka na vozíku nepřekonatelná komplikace. Například při cestě do Kutné Hory se mu bohužel nepodařilo vymyslet takové spojení, aby přijel vlak, byla tam obsluha a plošina.  Nakonec ani nebyl schopen docestovat. Jakub nás upozornil na fakt, že ne každý má možnost se někde dopravit.  Například mimo velká města a na vesnicích, kde bezbariérová doprava nemusí být možná, je opravdu těžké se přepravovat. Konkrétně ani do klasického taxíku se bohužel elektrický vozík nevejde. Taxislužby častokrát vůbec nenabízí bezbariérovou přepravu.

 

A co Jakubovi pomáhá? Říkat si o pomoc! Dlouho to neuměl. Byl zvyklý si vše dělat sám, nechtěl být svému okolí na obtíž. Nesmírně se mu ulevilo a pomohlo, když se to naučil. Ať máte jakoukoliv i minimální možnost říct si, třeba svému okolí, rodině, přátelům nějakým organizacím nebo komukoliv že potřebujete pomoc, není to ostuda, ale naopak je to obrovská odvaha. Uleví se Vám.

 

Jakub nám řekl: „Velkou část svého života, všechny věci, co jsem potřeboval udělat, jsem zvládal sám. Nebyl zvyklý říkat si o pomoc.  Neuměl jsem domyslet, co všechno to může člověku přinést. Bral jsem to jako nějakou ostudu, ale vím, že ta zkušenost je za mě hodně dobrá a opravdu se mi ulevilo.

 

Začal jsem chodit na psychoterapii. Je to jedna z věcí, o které nemluví. Pokud ano, tak se vždy pojí s negativními přívlastky, hodnocením. Zkrátka myslím si, že terapie nebo návštěvy psychologa jsou naprosto přirozená věc, hrozně důležitá. Tak jako se člověk snaží starat o své fyzické zdraví, musí se starat i o to psychické.   Pouhé popovídání si s někým je hrozně důležité a pomáhá. Vím, že je hodně lidí, kteří mají předsudky. Přesto vím, jak tyhle věci dokážou ovlivnit život člověka. Zejména má – li tělesné nebo smyslové postižení. Mě terapie extrémně pomohla a pomáhá.“

 

Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo tento rozhovor uskutečnit. Dozvěděli jsme se spoustu přínosných informací. Věříme, že spoustě z Vás slova Jakuba pomohou nebo přinejmenším poradí.

 

Na závěr jsme se Jakuba ptali na nějaké poselství, tečku na závěr:

,,Když jsem si neuměl říkat o pomoc, hledal jsem řešení, jak to udělat. Jedna paní primářka mi řekla, když si řeknu o pomoc, mám to vnímat tak, že dávám druhému důvěru. Říkám mu tím, že pro mě něco znamená. Dovoluji mu vstoupit do mého života. Svým způsobem je to pro něj odměna.


Podělte se s námi o Vás příběh! Napište nám na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript
*Jedná se o službu pro přepravu cestujících. Pomocí mobilní aplikace si objednáte řidiče a zadáte podrobnosti o jízdě.

 




 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_0107
narozky3
PICT0145
img_9132
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.