Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Domácí mazlíček i pro alergika?

Domácí mazlíček i pro alergika?

S pousta z nás miluje zvířata, ale například kvůli zdravotním potížím si ho pořídit nemůže. Pokud trpíte alergií, ale i přes to chcete zvířátko doma mít, je nutné vědět, jaký mazlík Vám zdravotní stav nezhorší.
  • I mezi chlupatými zvířaty máme zástupce, které si alergik domů může pořídit. Například Bengálská kočka. Má speciální srst, a proto téměř nelíná. Sliny jsou u tohoto plemene minimalizovány. Také Sibiřská kočka a ruská modrá kočka může být vhodným kandidátem. Sice nemají srst krátkou, za to ale jejich sliny mají jiné složení. Obsahují mnohem méně proteinu FEL d 1, který je příčinou vzniku alergie u většiny lidí. Pokud, ale máte z chlupatých zvířátek obavy, že by to řešení nemuselo být úplně vhodné, existují ,,plešaté“ kočičky. Například plemeno Sphynx. Tyto kočky nemají srst vůbec, a když už tak úplně minimálně. Jen je nutné je jednou za čas vykoupat a kůži ošetřit speciálním anti alergenním olejem pro zvířata.
  • Pro milovníky psů existují plemena jako Mexický naháč nebo Čínský chocholatý pes. Jsou pro alergiky poměrně bezpečnou volbou, ale platí to samé jako u koček. Koupat častěji než chlupatá zvířata. Chlupaté a nelínající zástupce máme mezi Teriéry, Knírači a takový Pudl, při pravidelné návštěvě psího salónu, kde ho necháte ostříhat Vám taky nebude způsobovat zdravotní obtíže.
  • Z hlodavců se můžeme poohlédnout po bezsrstém Skinny morčeti nebo Skinny potkanovi. Vypadají exoticky a no každého jejich specifický vzhled osloví, ale milovník si určitě zvykne. Pokud se vám hlodavec bez chlupů nezamlouvá, zůstává nám na výběr ještě Činčila. Nemají žádné mazové ani potní žlázy a také nepouští chlupy. Jedinou nevýhodou u Činčil je fakt, že se jedná o nočního živočicha a uprostřed noci může natropit spoustu neplechy.
  • Naprosto nejbezpečnější jsou pro alergiky akvarijní rybičky. Avšak v případě alergií se doporučuje krmit rybky živou stravou, sušená krmiva pro ryby jsou vyráběna z korýšů a ty by mohly vyvolávat alergické reakce u lidí.
  • Hypoalergenní jsou dále hadi, želvy, ještěrky i žabky. Nepotí se, nelínají ani se neolizují. U takových zvířat je nutná čistota prostředí, ve kterém je chováme. Vlhké terárium může být líhní pro plísně a houby, a to by alergikům ku prospěchu nebylo.
Máte doma také nějakého mazlíka? Napište nám na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení povolte JavaScript



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
50_1soutezni_den_270...
priprava2011-07
bezpecnost-na-prejez...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.