Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Konec strachu z propadu příjmů kvůli karanténě (TZ)

Konec strachu z propadu příjmů kvůli karanténě (TZ)

O d 1. března 2021 má být zajištěno, aby se zaměstnanci nemuseli v případě karantény nebo onemocnění COVID-19 obávat podstatného poklesu svých příjmů. Vláda dnes schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyplácení mimořádného příspěvku ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci.
Vláda tak reaguje na situaci, kdy občané s pozitivními testy sdělují z důvodů obav o pokles příjmu orgánům veřejného zdraví výrazně méně kontaktů k došetřování, než je obvyklé v sousedních zemích, a nedochází tak k žádoucímu poklesu pozitivních případů onemocnění COVID-19. Nemocenské ve výši 60 % redukčního vyměřovacího základu zaměstnance způsobuje citelný propad příjmů, obzvláště pokud zasáhne oba živitele rodiny.

„Jedinou cestou, jak infekci porazit, je zodpovědnost a solidarita. V téhle vlně všemožných „nesmíš” a „musíš“ ovšem nelze jen práskat bičem. Odpovědnost dnes ale často přehluší strach z propadu příjmů kvůli karanténě. Lidi je nutné k rozumnému chování motivovat,“ říká k návrhu ministryně Maláčová.

Vláda proto navrhuje poslanecké sněmovně mimořádný zákon, podle kterého v případě karantény nebo infekčního onemocnění bude zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci k náhradě příjmu navíc po dobu až 10 dnů mimořádný příspěvek 370 Kč za každý kalendářní den. Celková nemocenská by ale neměla převýšit předchozí průměrný výdělek. U zaměstnance s velmi nízkými příjmy bude příspěvek limitován. V součtu s náhradou příjmu nepřevýší 90 % průměrného výdělku.

Zaměstnavatelé si budou výdaje na mimořádný příspěvek sami odečítat od odvodů na sociální pojištění, zvýšené náklady tak budou mít okamžitě kompenzovány.

„Nechceme zaměstnavatele, kteří jsou už tak těžce zkoušeni, zatěžovat další byrokracií a nechceme ani, aby nesli náklady na toto opatření,“ dodává ministryně.

Vláda schválila účinnost opatření do konce měsíce května. Návrh nyní zamíří do Poslanecké sněmovny PČR s požadavkem na co nejrychlejší projednání, tedy ve stavu legislativní nouze.

Tiskové oddělení MPSV


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
img_3650
PA062157
P6265896
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.