Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Odborníci debatovali o nastavení systému zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (TZ)

Odborníci debatovali o nastavení systému zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (TZ)

M inistryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová se dnes zúčastnila setkání expertů k problematice zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP). Jednalo se zejména o financování systému péče o ohrožené děti, kapacitě těchto zařízení a potřebě systém sjednotit v kontextu sociálních služeb.

„Zástupci zřizovatelů a provozovatelů dlouhodobě poukazují na to, že státem garantované financování v podobě státního příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc je nedostačující,“ řekla ministryně Němcová a dodala: „Předchozí vláda pouze přistoupila k opakovanému přiznání mimořádné dotace jednomu ze zřizovatelů, což však nelze považovat za systémové řešení“.

Ministryně Němcová navrhuje činnosti, které jsou v současnosti vykonávány v rámci pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí a svou formou odpovídají sociálním službám, legislativně převést do systému sociálních služeb. Zároveň je přesvědčena, že má-li být ZDVOP skutečně krizovým zařízením, pak kapacita těchto zařízení musí být vždy plánována tak, aby zařízení nebylo plně obsazené, což umožní okamžitě přijmout dítě v krizové situaci.

„Je do značné míry nekoncepční, že státní příspěvek je v současnosti zřizovatelům zařízení přiznáván a vyplácen za dítě a nikoli za lůžko,“ dodala ministryně, která vítá snahy navrhnout mechanismus, který by umožnil financovat zařízení právě podle počtu lůžek. Zároveň je však podle ní potřeba provázat nárok na státní podporu se skutečně nadefinovanou potřebností dle zkušeností a potřeb krajů.

Kulatého stolu se zúčastnili odborníci z MPSV, zástupci krajských úřadů a zástupci zřizovatelů a provozovatelů těchto zařízení z celé ČR.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

22
rovna_prava_pro_vsec...
cyklomaraton-k24-201...
v-dolina2010-03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.