Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Vzpomínky na bažení

Vzpomínky na bažení

C raving je jedním z klíčových znaků návykových nemocí. V 90. letech 20. století jsme se jím začali soustavněji zabývat. Hledali jsme způsob, jak toto slovo přeložit do češtiny.

Jak vzniklo bažení

Ptát se pacienta, jestli měl craving, by nemělo velký smysl. Asi by odpověděl, že ve městě se kráva chovat nedá. Překládat bažení jako chtění, chuť nebo touha, jsme také nepovažovali za vhodné. Je velký rozdíl mezi tím, když má někdo obyčejnou chuť a když baží po drogách nebo hazardu. Zvolili jsme proto archaické slovo praslovanského původu „bažení“. To se v moderní češtině téměř nepoužívá, je ale stále ještě srozumitelné.

Rozdělení způsobů, jak bažení zvládat

Zajímalo nás tehdy, jaké způsoby zvládání bažení používají pacienti s návykovou nemocí nejčastěji. Vytvořili jsme jednoduchý dotazník, a tak jsme získali přibližně 30 způsobů (Nešpor a Csémy, 1999). Byl to nepřehledný a nesourodý seznam, který bylo obtížné si pamatovat. Způsoby, jak zvládat bažení, bylo proto třeba roztřídit, aby se v nich odborníci a tím spíše laici dokázali orientovat. Vodítkem se nám staly znaky bažení.

Bažení bývá vyvoláno vnějším spouštěčem (např. nevhodné prostředí) nebo vnitřním spouštěčem (např. únava nebo nuda). Bažení rovněž ovlivňuje motivaci, tj. zhoršuje sebeovládání, je provázeno stresem a dočasně oslabuje schopnost se správně rozhodovat. Způsoby, bažení zvládat, jsme rozdělili podle toho, na který z uvedených znaků bažení působí především.

Tab. 1. Skupiny způsobů, jak zvládat bažení.
Skupina Příklady
Zevní spouštěče Odejít z rizikového prostředí nebo ukončit rizikový rozhovor.
Vnitřní spouštěče Odpočinek, je-li spouštěčem únava.
Motivace Uvědomit si rizika návykového chování a výhody abstinence.
Stres Uklidnit se bráničním dýchání, úsměvem, prostředím atd.
Rozum Uvědomit bažení a počkat, až zmizí, odvedení pozornosti atd.

Bažení, emoce a stres

Výše uvedené znaky bažení se velmi podobají charakteristikám silných emocí. Emoce jsou také vyvolány vnitřními nebo vnějšími podněty, bývají provázeny stresem, motivují k určitému jednání a zhoršují kognitivní funkce. Z toho vyplynul prakticky důležitý závěr: Stejné nebo podobné postupy lze využívat ke zvládání bažení, stresu i silných emocí. Závislý jedinec, který dokáže zmírnit např. hněv tak, že si ho uvědomí a odloží svoji reakci, bude pravděpodobně schopen tuto dovednost použít i ve vztahu k bažení a lépe ho zvládne. Naopak schopnost zvládat bažení se jistě projeví i v emoční oblasti.

Na tomto našem zjištění jsou založeny dvě úspěšné knihy (Nešpor 2013, Nešpor 2016). Druhá z nich získala ocenění „Český bestseller 2016“ v kategorii „zdraví a životní styl“ a jistě si ji kupovali i lidé, kteří netrpěli návykovou nemocí. Zvládání bažení, emočních stavů nebo stresu se totiž týká naprosté většiny z nás.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Literatura
  • Nešpor, K., Csémy, L.: Bažení (craving). Společný rys mnoha závislostí a jeho zvládání. Praha: Sportpropag 1999; 76.
  • Nešpor K. Sebeovládání. Praha: Portál 2013; 144.
  • Nešpor K. Kudy do pohody. Praha: Portál 2016; 168.


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

PA062161
luhacovice-03
IMG_0952
narozky3
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.