Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Výbor pro bezpečnost pacientů (NRZP)

Výbor pro bezpečnost pacientů (NRZP)

V ážení přátelé, NRZP ČR pozorně sleduje vývoj situace ve zdravotnictví. Jsme členy tzv. Krizového štábu nemocnic, který aktivně jedná s Vládou ČR o navýšení finančních prostředků, především na platy zdravotnických pracovníků.

Nedávno jsme dělali krátký průzkum péče ve zdravotnických zařízeních o osoby se zdravotním postižením. Podle signálů, které máme, dochází k určitému zhoršení, a to především obslužných činností ve zdravotnických zařízeních. Zaznamenali jsme i zvýšený výskyt dekubitů při hospitalizaci osob se zdravotním postižením v nemocnicích. Jsou to signály o zhoršující se personální situaci v těchto zařízeních.

Včera jsem jednal s prezidentem České lékařské komory (ČLK) MUDr. Milanem Kubkem. Vzájemně jsme se informovali o situaci ve zdravotnických lůžkových zařízeních. Shodli jsme se na tom, že vlivem nedostatku personálu dochází postupně k uzavírání některých oddělení nemocnic a tím ke zhoršení dostupnosti péče a k zhoršení především obslužných činností. ČLK není v současné době schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče, a proto se rozhodla založit Výbor pro bezpečnost pacientů. Výbor bude složen z osobností z různých oblastí, ale vždy s nějakým vztahem ke zdravotní péči. Předseda NRZP ČR byl jmenován první osobností tohoto Výboru, a to jako předseda největší pacientské organizace v ČR. ČLK poskytne Výboru svoji právní kancelář. Cílem Výboru bude posuzovat podmínky, za kterých jsou zdravotní služby pacientům poskytovány a hodnotit existující i navrhované zákony vyhlášky a další právní normy z pohledu, zda přispívají k bezpečnosti pacientů, či zda naopak zdravotníkům práci komplikují a bezpečnost zdravotní péče tím snižují.

Zdravotníci se snaží pracovat co nejlépe, ale potřebují mít ke své práci vytvořeny elementární podmínky. Většina nemocnic funguje pouze díky soustavnému porušování a obcházení zákoníku práce, porušována je i vyhláška o minimálním personálním vybavení poskytovatelů zdravotních služeb. Zhoršující se dostupnost zdravotních služeb dopadá zvláště tíživě na osoby se zdravotním nebo mentálním postižením, jejichž finanční, ale třeba i dopravní možnosti jsou omezené. Osoby se zdravotním postižením potřebují pomoc a péči, kterou jim při katastrofálním nedostatku personálu nejsou nemocnice schopny poskytnout. Tlak na tzv. efektivitu způsobuje zkracování doby hospitalizace a řada pacientů je tak propouštěna z nemocnic předčasně, aniž by byli doléčeni. Roste počet rehospitalizací a zdravotních komplikací.

Vážení přátelé, v příloze Vám posílám leták ČLK „Bezpečnost zdravotní péče již nedokážeme garantovat“. Je to jakási výzva k aktivní spolupráci na zlepšení situace. Leták je vlastně takovou obecnou informací o problémech, které v současné době hýbou zdravotnictvím.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR



 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

66_vylet_2809-1810
img_9063
img_3771
img_3691
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.