Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Alergie na vaše domácí zvířátka

Alergie na vaše domácí zvířátka

V elmi nepříjemná daň v podobě slzení, vodnaté rýmy, svědění, otoků očí, kašle, vyrážky, dýchavičnosti, průduškového astma … toto vše alergici zaplatí kvůli tomu, že se nechtějí vzdát svých domácích mazlíčků. Alergie na psy nebo kočky se u dětí, čím dál častěji, ukazuje prakticky od narození.

Nejnovější výzkumy prokázaly, že alergii způsobují sliny, odumřelé buňky kůže, moč, výměšky mazových žláz, a že vlastně na vině není „zvířecí srst“, jak se v poslední době domnívalo.

Takže sliny, odumřelé buňky kůže, výměšky mazových žláz, moč – částečky bílkovinného charakteru ulpí na vypadané srsti, eventuálně se smísí s prachem a pak se šíří v domácím ovzduší a neustálým vdechováním se vyvolávají alergické reakce.

Zjistilo se že, kočka produkuje nejagresivnější alergeny. Mikroskopické kapénky se mohou vznášet ve vzduchu až 6 i více hodin. Postačí projít místností a rozvíří se alergeny ihned po celém bytě. Kočičí alergen může být přenášen na šatech a ve vlasech vlastníků koček z jejich domovů.

Psi tvoří o něco méně alergenů s nižšími účinky, ale i přesto přecitlivělý organismus může zaznamenat destruktivní účinky. Není tedy vůbec rozhodující, zda plemeno psů je dlouhosrsté nebo krátkosrsté, či vyšlechtěný naháč.

Drobní hlodavci jako je křeček, myši, morčata – tady alergii vzbuzuje moč. U exotického ptactva jsou na vině roztoči z peří. U hadů, ještěrů, pakobylek a hmyzu způsobují alergii šupinky kůže nebo krovek.

Výskyt alergie u chovatelů kožešinových zvířat je častější než u běžné populace. Kontakt s těmito zvířaty je tu dennodenní, opakovaný, intenzivní. Když se čistí kotce, uklízí vnitřní i venkovní prostory, prach se víří a dochází k vdechování alergenů a jejich usazování na sliznicích a spojivkách.

Kůže ovčí bývají mylně prohlašovány za nealergizující, nebo dokonce protialergické. Praxe je zcela opačná, ovčí rouno může alergizovat, ale také mechanicky dráždí kůži a je i chutnou potravou pro roztoče, kteří se v něm rádi v hojném počtu usídlí.

Ačkoli to není příliš známé, kůň také vyvolává alergické potíže. Kromě jeho srsti alergizují i jeho sliny. Sliny obsahují lipokalin, jsou to bílkoviny, jež se nacházejí v koncentrované podobě v savčích slinách. Inhalační alergii vyvolávají méně než chlupy. Pokud se lipokaliny dostanou do krevního oběhu, dochází k rozvoji celkové reakce, což se může přihodit, když vás kůň kousne. Dejte si proto pozor při krmení koně jablíčkem nebo cukrem na přilepšenou.

Významným zdrojem roztočů jsou holubi. V hnízdech přežívá celá řada jejich druhů, nejčastější je klíšťák holubí a čmelík kuří. Roztoči jsou společně s ostatními mikroskopickými částečkami základem prachu, který je roznášený v blízkém ovzduší, kde působí jako alergeny.

Alergie na zvířata se projevuje rozličným způsobem a v různé síle. Mohou být podrážděné oči, pokožka může svědit, alergická rýma většinou přetrvává, nebo se projeví astma.

Alergici by měli zachovávat hygienická opatření a léčbu příznaků alergie. Pravidelným koupáním zvířete (dvakrát týdně) se minimalizuje množství alergenu. Na trhu již jsou k dostání speciální roztoky i šampóny, které do značné míry alergeny neutralizují.

Zvíře by se nemělo povalovat v posteli alergika nebo vůbec pouštět do ložnice. Jeho pelíšek je nezbytné často prát a přihlížet by se mělo i k častější výměně domácího oblečení.

Dobrou pomocí je časté vysávání, průběžné větrání, i když si v domácnosti pořídíte čističku vzduchu. Ideální zařízení interiérů je to, které vám umožní co nejdůkladnější očistu. Doporučuje se odstranit koberce, záclony, závěsy a čalouněný nábytek nahradit snadno omyvatelnými kousky, tak zabráníte alergenům se shromažďovat.

Zásadní pravidlo zní, nenechte se olizovat zvířecím kamarádem, mazlit se sním co nejméně a poté umývat si ruce, opláchnout si obličej a převléknout se. Používejte antialergické povlaky. Pořiďte si Hepa filtry do vysavačů. Kocoura nechte vykastrovat. V pylové sezóně zvíře denně sprchujte.

Oční obtíže způsobené alergií, včetně zánětu spojivek, jsou účinné antihistaminika v podobě očních kapek, tyto působí okamžitě a přinášejí dlouhodobou úlevu a nevyvolávají ospalost.

Zdravotní obtíže mohou být i závažného charakteru a tady už je nezbytné, najít zvířátku jiný domov.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

80_2soutezni_den_290...
P5303049
m-r-polsko2011-01
rakousko2011-19
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.