Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Salmonelóza

Salmonelóza

M ožná už se Vám stalo, že se dítě vrátilo ze školy, udělalo se mu špatně a místo, aby další den proseděl ve škole jako obvykle, proležel jej v posteli s bolestmi žaludku a průjem ho pořádně proháněl. Zjistili jste, že šlo o salmonelózu a v duchu jste možná i vynadali kuchařkám ze školní jídelny za to, že uvařili pro děti staré zkažené jídlo. Příčina vzniku však není jenom jedna a v žádném případě není tak jednoznačná, jak se zdá.

Původ této nemoci je bakteriální. Jeho nedílnou součástí je průjem. Baktérie, která ho způsobuje, se nazývá salmonela a do těla se dostává zpravidla ústy. Nemusí být však vždy obsažená v potravině. Může se nacházet i na špinavém nádobí nebo špinavých rukou. Jak již bylo uvedeno, hlavním projevem onemocnění jsou střevní potíže. Zdravý silný jedinec se nemusí salmonelózy příliš obávat. Nebezpečí představuje tato choroba spíše pro nemocné, děti a pro starší lidi, protože jejich organismus hůře snáší velké ztráty tekutin, ke kterým při průjmu nebo zvracení dochází. Salmonelóza tedy obecně není příliš nebezpečné onemocnění, ale může se jím stát, pokud ji někdo podcení. Ačkoliv na první pohled mnohdy nevypadá, dokáže být pěkně zákeřná a dokonce vyvolat v konečném důsledku i smrt pacienta. Pro bakterii této nemoci totiž není žádným problémem pronikat do hlubších vrstev sliznice. Dokonce si může najít cestu i do krevního řečiště a odtamtud se nechat roznést po celém těle.

Vzniku salmonelózy napomáhá konzumace některých druhů potravin. Takovými potravinami jsou nedostatečně tepelně zpracovaná vajíčka, sýrové výrobky, salámy, sekaná nebo uzeniny. Salmonela se může nacházet třeba na noži, kterým bylo maso (nebo později zelenina) krájeno a dostat se tak do těla. K jejímu přenosu může posloužit i jiný druh nádobí (prkýnko, obracečka atd.) Obdobím, kdy je riziko nakažení snad nejvyšší jsou letní měsíce. Důvodů, proč tomu tak je, je několik. Za prvé proto, že se potraviny v teple rychleji a snadněji kazí, a tak se může i při sebevětší snaze kuchařek stát, že děti snědí na letním táboře něco, co by sníst neměly. Grilování, bez kterého si spousta lidí nedokáže léto ani představit, rovněž znamená nebezpečí nakažení. Riziko podstupují i ti, kteří se v létě věnují turistice a ochutnávají jiná, neznámá a často špatně připravená jídla. Na druhou stranu, co by to bylo za léto bez cestování a bez kousku čerstvě ugrilovaného masa. Rozhodně není nutné vyhýbat se letním radostem. Je jen třeba věnovat zvýšenou pozornost správnému hygienickému standardu, ať už by to bylo kdekoliv. Salmonela se může také objevit u lidí, kteří trpí chronickým zánětem žaludku, podstoupili zákrok, při kterém jim byl žaludek odstraněn nebo u těch, kteří užívají prostředky k neutralizaci kyselých šťáv žaludku.

Inkubační doba, jedná se o období od chvíle, kdy se bakterie dostane do těla, dokud se neobjeví první příznaky, trvá většinou kolem osmi hodin, nanejvýš může trvat čtyřicet osm hodin. Kromě již zmíněných průjmů, které bývají četné a vodnaté, se nemoc projevuje bolestmi břicha, které se mohou proměnit i v křeče, zvracením, nebo přinejmenším pocitem na zvracení a horečkou. Není vyloučeno, že stolice průjmu nebude obsahovat hnis, hlen nebo krev. Během průběhu nemoci tělo přijde o značné množství tekutin, proto se obyčejně objeví příznaky dehydratace. Kvůli tomu může být pacient neklidný a apatický, může také trpět halucinacemi. Navíc danému člověku klesne tlak, proto někdy bývá jeho jazyk suchý. Přidat se může i turnus kůže. Je-li dehydratace těžká, dochází k poruchám vědomí, křečím nebo tachykardii. V konečném důsledku může pacient vědomí úplně ztratit a upadnout do bezvědomí. Právě dehydratace znamená pro nemocného největší komplikaci, která může vést i k selhání ledvin a to v případě, že tekutiny nebyly tělu dodány včas a v potřebném množství. Další komplikace nastane, když krev roznese bakterii onemocnění po těle. Bakterie totiž může v kterémkoliv místě založit metastatická ložiska. Dále to může vést k zánětu kosti, abscesu měkkých tkání, zánětu mozkových blan nebo jiné nebezpečné komplikaci.

Při léčbě salmonelózy je důležité průběžné doplňování tekutin. Pacient zvrací, má průjem, potí se. Následkem toho všeho je, že tělo přichází o tekutiny, tím pádem se stává slabší a hůř se mu s nemocí bojuje. Ideálním nápojem je minerálka, která dodá tělu také ionty. V horším případě musí být danému člověku podána infuze s nápojem obohaceným o ionty. Nemocný bere léky, které zbavují střeva choroboplodných zárodků, tzv. střevní desinficiencií, živočišné uhlí, které na sebe váže špatné látky a také léky proti zvracení. Nezbytnou součástí léčby je pochopitelně dieta. Ze začátku je nemocnému dovoleno pouze pít sladký černý čaj nebo jiný nápoj. Nabídka pokrmů, které později může jíst, není tak chudá, jak si možná někteří lidé myslí. Neskládají se výhradně ze suchého pečiva, ale také z nemaštěných kaší, rýže, dušené mrkve, zeleninových vývarů, banánů a jiných dietních jídel. Tučných a kořeněných pokrmů se však nesmí nemocný ani dotknout. K obnovení rovnováhy střevní mikroflóry přispějí probiotické nápoje a jogurty s živými kulturami.

Iontový nápoj si můžete připravit i doma a nebudete tudíž muset za něj utrácet peníze. Potřebujete k tomu sůl, grapefruitovou šťávu, cukr a vodu. Jednu lžičku soli a pět lžiček cukru smíchejte se šťávou z jednoho grapefruitu a dolijte do litru vodou.

Nejlepší prevencí proti salmonelóze je dbát o to, aby vajíčka a maso byly dostatečně tepelně upraveny, než je budeme konzumovat. Baktérie salmonely se zbavíme až při teplotě 70 °C, proti mrazu je odolná. Proto by měly být rizikové potraviny v teplotě 75 °C na pět minut. Často se stává, například během grilování, že se maso zvenku připálí, zatímco uvnitř zůstane syrové nebo nedopečené a nebezpečí je na světě. Pro úplnou likvidaci je třeba, aby byla řádně tepelně upravená celá potravina.

Takže si pěkně myjte ruce i nádobí. Vy, kteří vaříte se soustřeďte na to, ať jsou pokrmy dostatečně uvařené. Tak uděláte všechno proto, abyste neonemocněli a navíc Vám bude jídlo víc chutnat. Polosyrové jídlo přece spíš leze spíš krkem, místo aby bez problémů vcházelo do našeho žaludku a dělalo nám radost.

Krystyna Kedziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140659
p1140733
rovna_prava_pro_vsec...
IMG_1012
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.