Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Problémové děti? – „POMOC“ hrou

Problémové děti? – „POMOC“ hrou

M á vaše dítě problémy ve škole? Je hodnoceno jako hyperaktivní, dyslektické, nepozorné? Nezoufejte, je tady záchrana v podobě jednoduchého počítačového tréninku – HAPPYneuron, který skoro 70 % dětí s poruchami chování, učení a pozornosti přináší východisko, FORMOU HRY. Bylo odhaleno, že o úspěšnosti dětí ve školním vzdělávání nerozhoduje IQ, jak se většina domnívá, ale je to velikost jejich pracovní paměti.

Pracovní paměť je část paměti, kde se odehrává spousta psychických procesů, například řešení aktuálních problémů. Je vlastně využívaná neustále. Pracovní paměť je důležitá nejenom ve formálním vzdělání, ale i zaručuje prosperitu po celý život.

Dr. Tracy Allowayové se podařilo prokázat, že lidé s obdivuhodnou pracovní pamětí, mnohdy mají vynikající zaměstnání, jejich život je šťastnější, bohatší a partnerské vztahy hodnotnější. Opakem jsou lidé s nepříliš dobrou pracovní pamětí. Ti mívají potíže jak v osobním životě, tak v práci. Mnohokrát se dostávají do konfliktu se zákonem. Dr. Allowayová se zastává názoru, že skvělá pracovní paměť pracuje jako nárazník, jenž ochraňuje naše duševní zdraví a zároveň nás chrání před depresí.

Pracovní paměť:

Tvoří ji prostor, kde pracujeme s informacemi, tvoříme nové myšlenky, zaobíráme se výpočty z hlavy. Je důležitá pro náš celý život, ale každý ji má různě rozsáhlou. Někomu nečiní potíže násobit trojciferná čísla, rychle sčítá a druhý má problém zapamatovat si jednoduchou radu, jak se třeba někam dostane v cizím městě.

Děti se slabší pracovní pamětí mohou vynechávat písmena či celá slova. Nesmíme na ně navalit více úkolů najednou, častokrát nějaké vynechají. Složité pracovní postupy nepochopí a snadno se v nich ztratí – poněvadž v paměti nejsou schopni si zapamatovat začátek věty, než dojdou na konec.

Ve škole šikovný učitel toto snadno vypozoruje, jestli ovšem ví, že něco takového, jako slabší pracovní paměť existuje a má dostatek času a zájmu každé dítě kontrolovat.

Je skvělá informace, že pracovní paměť se dá s výbornými výsledky „trénovat“. Špatná, ale tkví v tom, že málokdo pozná, že zrovna vaše dítě má oslabenou pracovní paměť. Pokud dítě ne zrovna snadno udržuje pozornost, pokud ze tří úkolů udělá pouze ten první, pokud má problémy ve škole – je na místě odhalit, zda za tím vším nevězí slabá pracovní paměť.

Ve škole totiž jsou takové děti zcela nesprávně zařazovány mezi nevyzrálé, dyslektické, nepozorné a dle učitelů mohou dokonce být označeny za málo inteligentní děti.

Děti s ADHD – s hyperaktivitou a nedostatkem pozornosti – se vykazují malou kapacitou pracovní paměti. Bývají hodně neposedné a impulsivní. Nedostatek pracovní paměti však mohou mít i děti, které zrovna nepobíhají a nevyrušují.

Výzkumem Susan Gathercoleové a Tracy Allowayové z roku 2007 se přišlo na to, že asi 70% dětí, pro které je těžké se naučit číst, mají právě slabou pracovní paměť. Dobrá zpráva pro dyslektiky je, že tréninkem pracovní paměti jim lze podstatně pomoci.

Kdyby se přihlíželo k věku dítěte, tak čtyřleté dítě má kapacitu pracovní paměti na úrovni třetiny až poloviny dospělého člověka. Z toho vyplývá, že potíže dítěte se dají odhalit pouze porovnáním s jeho vrstevníky.

Možná vám to bude znít podivně, ale pracovní paměť rozhoduje, jak se nám daří při učení, jaké jsou naše výsledky v různých testech, zkouškách a tedy i v testu inteligence. Avšak inteligence a pracovní paměť není totéž. Existují různé pracovní paměti.

U někoho jsou potíže s auditivní pamětí, tedy s verbálními zvukovými pokyny. Jiný může mít problémy s vizuální – prostorovou pamětí. Těm zase se nedaří v matematice apod. Samozřejmě nedá se říct, že by dítě se slabší pracovní pamětí bylo hloupé. Nicméně po tréninku pracovní paměti se jeho výsledky zaručeně změní k lepšímu.

Malá kapacita pracovní paměti se dá rozpoznat:

  1. Dítě v kolektivních aktivitách se drží zpátky.
  2. Na běžnou otázku občas nedovede odpovědět.
  3. Ne vždy se mu daří plnit pokyny učitele.
  4. U složitějších úkolů ztrácí orientaci a má sklony je nedokončit.
  5. Přeskakuje nebo zase opakuje kroky či slova v textu.
  6. Má potíže opakovat věty třeba z diktátu či několik slov, které slyší.
  7. Dítě má normální vztahy se spolužáky.

Pracovní paměť, jak už tady bylo víckrát zmíněno, se dá posilovat a trénovat. Součástí tréninku HAPPYneuron je právě posilování krátkodobé a pracovní paměti pomocí specializovaných her. Většina her v nabídce posiluje v nějaké míře paměť.

Děti s hyperaktivitou a problémy pozornosti s ADHD mohou využít skoro všech 20 her v nabídce, obzvlášť zaměřené na posilování koncentrace a pozornosti, prospějí jim i hry posilující krátkodobou paměť, stejně jako cvičení pro rozvoj logického myšlení a orientace.

Zdarma si můžete vyzkoušet na www.brainjogging.cz/hry

Tento trénink mozku HAPPYneuron je vhodný pro každého, kdo se chce lépe koncentrovat, rychleji rozhodovat, jasněji myslet a více si pamatovat.

ÚČELNÝ „TRÉNINK MOZKU“ PRO:
  • ŽENY NA MATEŘSKÉ
  • ŽENY PO MENOPAUZE
  • PACIENTI PO CHEMOTERAPII
  • PACIENTI PO MOZKOVÉ PŘÍHODĚ ČI PO ÚRAZU
  • ŘIDIČI
  • SPORTOVCI V KOLEKTIVNÍCH SPORTECH
  • VŠICHNI 50+
  • DĚTI HYPERAKTIVNÍ NEBO S PROBLÉMY UČENÍ
  • PROFESE NÁROČNÉ NA POZORNOST ČI PAMĚŤ

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

11_prijezd_2509-1756
rakousko2011-23
p1140657
P6265912
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.