Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Co víme o poruchách čtení

Co víme o poruchách čtení

P oruchy čtení jsou mnohdy označovány jako dyslexie. Staly se často probíranou formou poruch při učení. Problémy při čtení (dyslexie), jsou označovány jako nevysvětlitelné opoždění ve čtení u dítěte s průměrnou nebo nadprůměrnou inteligencí. Poruchy čtení (dyslexie) bývají často provázeny obtížemi s pravopisem a psaním. U dítěte se často projevuje nechuť číst nahlas, problémy s rozlišováním hlásek a tendence ukazovat si při čtení na text prstem.

Posouzení poruch čtení

Jsou testy, které jsou vhodné pro psychology a učitele, které rozebírají čtení. Po dítěti je většinou žádáno, aby nahlas přečetlo určitý text, který je čím dál těžší. Testy ukáží, jak rychle se dítě učí při porovnání se stejně starými dětmi, dále se sleduje počet chyb a přesnost čtení. Ještě bývá pozorována chápavost čtení. Vše bývá porovnáváno s věkem dítěte. Jelikož řeč a čtení spolu úzce souvisí, vyskytují se často u dětí s poruchami čtení i potíže řeči. Bývá doporučena návštěva logopeda.

Učení dětí s dyslexií

Prvním krokem je rozpoznání poruchy čtení u dítěte. Ukazuje se, že děti, kterým se dostatečně věnuje okolí, se výrazně lepší oproti předcházející době.

Jak mohou pomoci rodiče dítěti s poruchami čtení (dyslexií)?
  • je nutné vybrat čas, kdy dítě je v dobrém rozpoložení a ani on ani rodič není unaven a neruší je ostatní členové rodiny
  • je nejlepší používat knihu, která se dítěti líbí a má k ní pozitivní vztah
  • dítěti je nutné zabezpečit dobré světlo a pohodlí
  • nechte dítě ukazovat si na slova tužkou nebo prstem
  • můžete se s dítětem ve čtení střídat, protože tak obsáhnete větší část příběhu
  • někdy doporučují učitelé čtení v páru, kdy nahlas čte jeden z rodičů s dítětem zároveň
  • je dobré provádět cvičení každý den, ze začátku 5 minut, později lze prodloužit na 10-15 minut
  • přečte-li dítě slovo chybně, ale neovlivní to smysl textu, neopravujte ho. Pokud bude smysl textu ovlivněn, upozorněte ho ve vhodné pauze.
  • zdržte se negativních poznámek a hodně dítě chvalte
  • po skončení čtení si o přečteném popovídejte

Poruchy učení (dyslexie), bývají často doprovázeny poruchou pozornosti. Poruchy pozornosti velmi dobře odstraní metoda eeg – biofeedback, která je nebolestivá, pro děti zábavná , velice účinná a dosahuje trvalého efektu. Pokud se u dětí vylepší pozornost a soustřední, dosahuje dítě výrazné zlepšení i ve čtení psaní a porozumění textu.

Daniel Kurek


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

78_2soutezni_den_290...
PA062163
44_1soutezni_den_270...
okolo-msk2011-101
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.