Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu – budete překvapeni jejími léčivými účinky

Dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu – budete překvapeni jejími léčivými účinky

okoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt známe pod názvem „čokoláda“. Kdo by nechtěl být zdravý, krásný, štíhlý? Můžete si proto klidně denně dát kousek kvalitní hořké čokolády. Je nejenom zdravá, ale i „lahodná“.

Kvalitní čokoláda voní kakaem, mísí se v ní rozličné tóny chutí: ovocné, květinové, kořeněné. Konzistence by měla být jemná, při lámání vždy křupnout (ostrý lom) no prostě, rozplývat se na jazýčku a hedvábně se lesknout na povrchu.

Pokud se rozhodnete opravdu si pochutnat, pak shánějte pravou čokoládu, kde cena je sice vyšší, ale na rozdíl od levných čokolád splní vaše očekávání v podobě vynikajícího chuťového zážitku.

Pravá (hořká) čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Takováhle čokoláda je zhotovena výhradně z kakaového másla bez přidání jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Předpokládalo by se, že hořká čokoláda nemá obsahovat žádný cukr, ale taková čokoláda by nebyla moc chutná, proto se musí osladit.

Další kategorií je čokoláda s ekvivalentem, jenž se skládá z kakaové hmoty, z kakaového másla, z cukru a přidaného rostlinného tuku. Ekvivalenty jsou náhražky kakaového másla, jsou to jiné rostlinné tuky. Kakaové máslo může být nahrazeno 5 % rostlinnými tuky. Musí být vždy uvedeny na obalu a tyto tuky se nesmí upravovat. Minimální obsah sušiny je 35 %.

Napodobeniny čokolády se skládají z kakaové hmoty pouze do 10 %, z levného rostlinného tuku místo kakaového másla a z cukru. Takováhle čokoláda, co zdánlivě připomíná čokoládu, se nesmí pod tímto názvem prodávat. Na zboží je často uvedený název pochoutka nebo poleva. Její užití je nepochybně jako poleva na sušenky, zmrzliny, nýbrž nicméně se používá k výrobě levných tabulkových čokolád, figurek (na našem trhu běžně prodávaných) apod.

Dopřejte si kousek dobré čokolády, když ji nebudete pořádat po kilech, nijak zvlášť nenaruší vaše tělo, přírůstkem na váze.


Proč je čokoláda zdravá?
  • Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotinu v mozku a vzhledem k tomu se po její konzumaci cítíme šťastně a lépe. Vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což může potvrdit stále vzrůstající obliba o čokoládové masáže.
  • Snižuje tlak – lidé, kteří si pravidelně dopřejí malé množství hořké čokolády, mají nižší krevní tlak i hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi (přišli na to američtí vědci).
  • Pomáhá při hubnutí – pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, vaše chuť na sladké a tučné pokrmy se podstatně sníží (zjistili to dánští odborníci na výživu).
  • Je lepší než líbání – alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo reaguje na její konzumaci až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
  • Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu riziko mrtvice o 22 %.
  • Prodlužuje život – podle některých výzkumů lidé, jež jedí čokoládu, žijí déle až o rok, než ti, kdo se této delikatese „vyhýbá“.
  • Zlepšuje fungování mozku – testovaní jedinci po požití šálku hořké čokolády měli lepší výsledky při řešení matematických úloh než ostatní, kteří si tuto lahůdku nedopřáli.
  • Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi a to chrání buňky před narušením volnými radikály.
  • Bojuje proti zubnímu kazu – kakao jež je základní surovina při výrobě čokolády, obsahuje antibakteriální látky a tyto jsou nápomocné při boji proti zubnímu kazu. Neplatí to ale pro sladké mléčné čokolády.
Kdybychom to měli shrnout, čokoláda pro svůj obsah vitamínu C, E, selenu, antioxidantů – pomáhá předcházet poškození buněk způsobené degenerativními onemocněními – srdce, mrtvice, infarkt, rakovina.

V čokoládě najdeme taky minerály, vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, železo – patřící do zásadité směsi používané při překyselení organismu, vitamíny B1, B2, B5, B6, PP, E, a vláknina. Čokoláda má antidepresivní účinky, ovlivňuje centrální nervový systém, posiluje mozek, povzbuzuje organismus, zlepšuje náladu, snižuje tlak, někdy zmírňuje migrénu, rozšiřuje cévy, má diuretické účinky, účinkuje jako afrodiziakum.

Díky svým ochranným efektům oddaluje stárnutí, pomáhá při hubnutí a stresu, zvyšuje imunitu a nezvyšuje cholesterol. Ovšem tyto léčivé účinky jsou připisovány pouze kvalitní hořké čokoládě. Už pouhých 10 gramů této kvalitní hořké čokolády postačí denně ochránit před ztrátou paměti, což má za následek stáří. Vděčíme za to obsahu polyfenolů v kakau – podporují průtok krve do mozku.

Díky teobrominu, fenylethylaminu, flavonoidům obsažených v čokoládě jsme dobře naladěni, máme bystrou mysl a klesá riziko vzniku demence. A to zdaleka není vše, teobromin v čokoládě potlačuje potíže s neustálým pokašláváním.

Antioxidanty v čokoládě naši kůži chrání před poškozením UV zářením. Zamezují kornatění tepen a podporují fungování kardiovaskulárního systému.

Dokonce někteří lékaři doporučují čokoládu pacientům trpícím astmatem. Bývá vychvalována pro pozitivní vliv na zrak a ostrost vidění.

Vědci vyvracejí názory, že čokoláda způsobuje hyperaktivitu či akné.

Pozor by si však měli dát majitelé zvířecích miláčků, pokud se chcete rozdělit o čokoládu, raději to nedělejte. Odborníci upozorňují, že psi nevytvářejí speciální enzym, který rozkládá teobromin a konzumace čokolády vyvolává u psů nezvladatelnou hyperaktivitu a dokonce jsou popsány případy, kdy konzumace velkého množství čokolády způsobila otravu a zvíře uhynulo.

Dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu bez výčitek svědomí, je to ideální svačinka mezi snídaní a obědem, nebo odpoledne, když vaše výkonnostní křivka klesne na bod mrazu, tělo velmi rychle přijme dodaný cukr a sním i energii.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

19-opava-jakartovice
55_vylet_2809-1031
img_3696
v-dolina2011-16
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.