Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Plané neštovice

Plané neštovice

P lané neštovice je onemocnění, se kterým se setkal snad každý člověk. Někteří z Vás možná dokonce dvakrát za život. Jednou jako dítě, které jím trpělo, a po druhé jako rodič, který zasypával pudrem vyrážku svému dítěti. Nejedná se tedy o žádnou novinku. Mohlo by se zdát, že o této nemoci víme již všechno.

Žádná choroba není tak jednoznačná, abychom o ní mohli s jistotou říct, že ji „známe nazpaměť“. Navíc opakování, jak je všeobecně známo, je matkou moudrosti. Proto se budeme v tomto článku věnovat právě planým neštovicím. Určitě se dozvíme něco nového, co jsme dosud o této nemoci nevěděli.

Všichni víme, že plané neštovice jsou akutním a velmi nakažlivým onemocněním. Jedná se v podstatě o virové onemocnění, neboť jej způsobuje vir DNA lidí. Tento vir se odborně nazývá Herpes vir a je jakýmsi příbuzným virů, kterým vděčíme za vznik infekční mononukleózy nebo oparů. Nakazit se můžete ze vzduchu, protože tento virus se šíří vzduchem, nebo při kontaktu s nakaženým. Plané neštovice obvykle postihnou malé děti od třetího do desátého roku života a nemoc většinou proběhne bez větších obtíží. Pokud máte dítě ve zmíněném věku a skolily ho plané neštovice, můžete si gratulovat vy i ono. Je to pro něj rozhodně lepší, než kdyby onemocnělo jako puberťák nebo v dospělosti. U dětí v pubertě a u dospělých je totiž větší pravděpodobnost, že nastanou komplikace.

V předchozím odstavci bylo uvedeno, že k nákaze obvykle dochází kvůli přímému kontaktu s nemocným. Tento kontakt představuje zřejmě nejvýznamnější rizikový faktor objevení se nemoci. Nemusí jít vždy o kontakt s nakaženou osobou, ale také o kontakt s jejím oblečením nebo s předměty, kterých se daný člověk dotýkal. Dalším rizikovým faktorem je věk. Čím je člověk starší, tím je pravděpodobnější, že se jejich nemoci neobejde bez komplikací. Mezi takové komplikace patří například meningoencefalitida, pneumonie a jiné choroby. Komplikovaný průběh onemocnění hrozí zejména těhotným ženám, novorozencům a lidem, kteří mají oslabenou imunitu.

Příznaky a projevy nemoci
Sliznice a lymfatická tkáň horních cest dýchacích jsou pro virus „dveřmi“, kterými vstoupí do organismu. Tam také dojde k jeho pomnožení a vir pak putuje do jiných části organismu. Během inkubační doby trvající čtrnáct až šestnáct dnů se nemoc nijak neprojevuje. Teprve po uplynutí této doby se dostaví první příznaky, které však nejsou přiliš specifické. Hovoříme zde o potížích, jakými jsou zvýšená teplota, zimnice, žaludeční problémy nebo průjem. Poté ale nastane bolest a svědění kůže. To už je výraznější nápověda, o jaký druh nemoci jde. Puchýřky se objeví právě v místech, kde kůže svědí a bolí. Den nebo dva před tím, než se objeví první neštovičky, má nemocný vysokou horečku a hrozné bolesti hlavy. Zároveň je to doba, po kterou je pro své okolí nejvíc nebezpečný. Z toho důvodu je nejlepší jej izolovat. Pak už se plané neštovice ukáží v celé své kráse. Jak jinak než skrze tzv. neštovičky. Neštovičky mají až pět stádii vývoje. Dobře známé svědivé puchýřky se však neobjevují najednou na celém těle. Nejprve zaútočí na vlasatou část hlavy a na obličej, poté přejdou také na trup a končetiny. Někdy se ale nevyhnou ani sliznici nosohltanu, sliznici horních cest dýchacích, konečníku nebo pochvě. Občas jsou schopné se usadit i na očních víčkách. Nemocný přestane být infekční, teprve když se všechny puchýřky promění v krůstičky (poslední fáze vývoje vyrážky). Nemoc je akutní čtyři až sedm dní, ale vyrážky se zcela zbavíme teprve po dvaceti dnech. V průběhu nemoci se pacientovi vytvoří na těle v průměru dvě stě až tři sta puchýřků. Občas se stane, že není problém je spočítat na prstech, protože jejich množství není větší než deset. Byly ale zaznamenány i vzácné případy, kdy se jich vytvořilo až přes dva tisíce! Na druhé straně, komu by se chtělo počítat puchýřky? Mnohem důležitější je fakt, že plané neštovice jsou nemoc, kterou člověk dostane jen jednou za život. Organismus si totiž po prodělání této choroby vytvoří protilátky, které nás před opětovným onemocněním celoživotně chrání.

Léčba, jak jistě víte, nebývá náročná. Nemoc je způsobována virem, a proto k jejímu vyléčení není zapotřebí antibiotik. Aby puchýřky méně svědily, rychleji vysychaly, mažeme je tekutým pudrem nebo antiseptickou mastí. Tyto dva výrobky zároveň zabraňují vzniku další infekce. V případě komplikací se používá tzv. acyclovir. Lék, který bráni viru v rozmnožování a tlumí jeho dopad na organismus. V každém případě je nutné o nemoci říct svému praktickému lékaři. Při normálním průběhu onemocnění je nutné, aby byl pacient doma v izolaci nejméně na pět dní od vzniku vyrážky. V případě komplikací je nutná nejen izolace, ale také hospitalizace nemocného. Jeho prádlo i další předměty jsou pravidelně desinfikovány.

Nejlepší prevenci proti planým neštovicím je samozřejmě vyhýbat se nakaženým lidem. To platí především pro ty skupiny lidí, kterým v případě onemocnění hrozí komplikovaný průběh (nastávající maminky, novorozenci atd.) Je také možné nechat se proti této chorobě očkovat. Toto očkování je však dobrovolné a s úhradou výdajů od zdravotní pojišťovny tedy nelze počítat.

Dítěti i komukoliv jinému, kdo marodí s planými neštovicemi, nezbývá nic jiného, než si od svědění pomáhat tekutými pudry a mastmi. Je ale nutno užívat jich s rozumem. Příliš tlusté vrstvy by totiž mohly způsobit, že puchýřky nebudou vysychat, což je pro léčbu nemoci nezbytné. V případě horečky nebo bolesti hlavy vezměte si také příslušné léky. Jedním slovem nezbývá, než se obrnit trpělivostí, a hlavně, pokud možno, neřešit problémy se svěděním škrábáním vyrážky. Já vím, že je to těžké. Ale berte to tak, že čím méně se budete škrábat, tím dříve se uzdravíte. Škrábání by totiž mohlo způsobit zanícení a další infekci, což by znamenalo veliké zkomplikování léčby.

Máte-li doma nebo ve svém okolí dítě, které právě teď leží v posteli kvůli nemoci, které se týká tento článek, nezoufejte. Vytrvale ho mažte a utěšujte jeho i sebe tím, že to co nevidět přejde. Přesvědčte ho, že pro jednou stojí za to zatnout zuby a příště se mu tato nemoc obloukem vyhne, protože se jí organismus bude umět ubránit.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

luhacovice-14
PICT0155
P6231600
21-opava-jakartovice
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.