Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Vojtova metoda je účinná pro děti i dospělé

Vojtova metoda je účinná pro děti i dospělé

V ojtova metoda je soubor cvičebních technik používaných k léčbě tělesných a psychických poruch, objevená MUDr. Václavem Vojtou. Jejím základním principem je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory. Na základě studií léčby dětí s dětskou mozkovou obrnou z 50. let byly identifikovány specifické body, díky nimž je možné stimulovat tělo k určitým vrozeným pohybům, a to hlavně tlakem na příslušná citlivá místa, především na periost a fascie (protažení svalů).

Kromě samovolné pohybové aktivity dochází současně k fyziologické aktivaci bránice a svalů břišní stěny, pravidelnému dýchání, upravení tepové frekvence, pozitivní stimulaci nervových center a celkovému zlepšení mentální aktivity.

Pomocí terapie Vojtovou metodou je možné vracet do funkce svaly, které člověk nedokáže při svém pohybu vědomě využívat. Touto metodou jsou aktivovány oslabené a nepoužívané svaly a zároveň umožňují souhru protilehlých svalových skupin. Používá se k tomu vrozeného pohybového programu CNS, který je při poruše blokován (CNS = centrální nervová soustava).

Jde o tři základní způsoby léčby – o reflexní otáčení, reflexní plazení, první pozici.
  • Model, který se aktivuje na břiše se nazývá reflexní plazení.
  • Model aktivovaný z polohy na zádech se nazývá reflexní otáčení.
  • Model aktivovaný z polohy na kolenou se nazývá první pozice.

Všechny terapeutické modely mají své nezastupitelné místo v léčbě a nelze je vzájemně nahradit.
Cílem není pacienta naučit se otáčet či plazit, ale vyvolat, případně obnovit vrozené svalové vzorce, které umoňují kvalitní stoj a chůzi.

Léčení provádí zkušení fyzioterapeuti s kurzem Vojtovy metody. Vojtovu metodu lze aplikovat od narození do stáří, proto její užití u starších dětí i dospělých lidí je možné a účinné. Každé používání této metody si vyžaduje zkušeného lékaře, který zná neurokineziologickou diagnostiku dle Vojty v spolupráci s terapeutem, který umí pracovat reflexní lokomocí dle Vojty, je v ní řádně vyškolen a vzděláván. Terapeutem pro děti jsou však jejich rodiče, protože po řádném zacvičení provádějí léčbu několikrát denně doma, aby vývoj dítěte s příznaky hybné poruchy byl co nejlepší.

Léčba hybných poruch dle Vojtovy metody je vysoká, obzvlášť při zahájení léčby v prvních měsících života dítěte. Včasnou diagnostikou je možné odhalit příznaky ohrožení vývoje dětskou mozkovou obrnou, už v prvních třech měsících života a spustit kvalitní léčbu reflexní lokomocí s cílem dosáhnout co nejlepšího pohybového vývoje. Dětská mozková obrna začíná poškozením centrální nervové soustavy mnohokrát v období kolem porodu. Včasnou diagnostikou a včasnou terapií u dětí do 3 měsíců věku přináší nejlepší výsledky v léčbě, poněvadž v této době se u dítěte neobjevují strukturální poruchy projevující se zkrácením šlach a svalů. Může se tak zabránit vývoji patologické motoriky nejen u kojenců, malých dětí, ale úspěšně se používá i u dospělých.

Terapie dospělých je hodně podobná. Modely i zóny jsou totožné. Jen množství terapie se mění. Nejvhodnější je každodenní terapie. Velkou výhodou je „člen rodiny“ vykonávající rehabilitační léčbu. Pravidelností lze docílit většího a déletrvajícího výsledku.

Vojtova metoda je důležitá pro rehabilitaci pacientů v neurologii, ortopedii a chirurgii. Tento způsob rehabilitace nevyžaduje vědomou spolupráci pacienta během terapie, neboť se vybavuje z podvědomí.

Indikace pro léčbu Vojtovou metodou:
  • akutní bolest páteře
  • chronická bolest páteře
  • stav po operaci páteře
  • bolest hlavy vertebrogenního původu
  • stav po operaci kyčle, kolene
  • skolióza páteře
  • DMO – dětská mozková obrna
  • předčasně narozené děti
  • lehká mozková dysfunkce
  • stav po cévní mozkové příhodě
  • vrozená luxace kyčelního kloubu
  • syndrom zmrzlého ramene (periartritida)
  • roztroušená skleroza
  • poúrazové stavy
  • rozštěp páteře

Vojtova metoda pomáhá nejenom po úrazech, ale lze ji aplikovat se zdarem i při bolestech zad.

Pravidelně se musí cvičit, aby časem tělo automaticky samo dělalo pohyby, které se aktivují právě cvičením.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier10
rovna_prava_pro_vsec...
IMG_5432
luhacovice-10
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.