Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Důchodci - zátěž pro naši ekonomiku

Důchodci - zátěž pro naši ekonomiku

D ůchodci v naší zemi patří do ohrožené skupiny, o kterou se nikdo nestará, nebere nás vážně a zdá se, že nás vůbec nevnímají. Do této skupiny patříme hlavně my lidé na částečných a plných důchodech, zkrátka lidé s nějakým hendikepem a také skupina lidí mezi padesátkou a důchodem. Pro určitou skupinu lidí jsme trnem v oku. Na internetu naleznete i internetové stránky, vyzývající lid k naší fyzické likvidaci.

Pro ně jsme neproduktivní odpad společnosti. Jsme zátěž pro mladé jak na trhu práce, tak i finančně pro stát. Na každém rohu ulice vás každou chvíli zastaví někdo se žádostí o finanční přispění na siroty, odložené a postižené děti a někdy i dokonce na toulavé psy. Potkali jste někdy někoho, kdo by vybíral na důchodce nebo i bezdomovce? To ne!

Přijít s tím třeba do televize, nikdo se s vámi nebaví. Nikdo z mladých si v dnešní době nepřipouští, že i on jednou zestárne, onemocní a i on se může ocitnout na dlažbě. Naší existenci nevnímají, natož aby na nás přispívali. Každý druhý žijeme s pocitem méněcennosti, sociální izolace a diskriminace. Zkuste žádat o práci s částečným invalidním důchodem či jakýmkoliv hendikepem a věkem kolem padesátky. Máte odpovídající školu, praxi i zkušenosti v oboru a umíte nejméně dva jazyky. Ve většině případu vám odpoví, že dali přednost vhodnějšímu kandidátovi na tuto pozici. Prostě z hlediska zaměstnanosti jsme jako skupina na tom hodně špatně.

V dnešní době, kdy stále roste v naší zemi nezaměstnanost, ale také ceny potravin, nájmy a energie, není vůbec lehké žít.

Ivana Niemczyková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3696
PICT0159
v-dolina2010-04
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.