Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Nejstarší žena světa oslavila 115. narozeniny

Nejstarší žena světa oslavila 115. narozeniny

J menuje se Misao Okawa. Narodila se 5. března roku 1898, vdávala se v roce 1919 a teď oslavila 115. narozeniny. Taková je vizitka nejstarší ženy světa. Své dny tráví v pečovatelském domě v Ósace. Není to ani měsíc, kdy se dostala do Guinnessovy knihy rekordů. I v pokročilém věku jí nechybí smysl pro humor. Takto odpověděla na otázku, jak se momentálně cítí: „Vzhledem k okolnostem výborně“.

Misao se narodila do rodiny obchodníka z Ibony. Podle vlastních slov je velice šťastná. Podle mého názoru má dlouhověkost zřejmě zakódovanou ve své DNA. Misao dělá každý den stejné věci již 90 let. Nikdy nebyla vážně nemocná. A její jediný zdravotní problém byla zlomená noha, když upadla na podlahu. To jí bylo 102 let.

Že je nejstarší ženou světa právě japonka, není žádný div. V Japonsku totiž žije nejvíce staletých lidí na světě. Žije jich tam okolo padesáti tisíc. A to je neuvěřitelné číslo. Ostatně nejstarší muž naší planety žije nedaleko paní Misao Okawa. A to v Kyótu. Tomu je také 115 let.

Na samotné oslavě narozenin paní Misao Okawa nesměl chybět dort, květiny a samozřejmě ani dárky. Od rodiny to byla plyšová šála. Doufám, že paní Misao Okawa ještě bude na světě pěkně dlouhou řádků let. Myslím, že originální recept na dlouhověkost světu nedala. Ale spíše to chce se dobře starat o své zdraví. To ostatně paní Misao dělá dodnes. Na kolečkovém křesle například nejezdí, protože by nemohla chodit. Chce tak snížit riziko dalšího pádu a případného úrazu.

Paní Misao Okawa bychom všichni měli k tak významnému životnímu jubileu blahopřát a popřát jí hodně zdraví, klidu a ještě spoustu let spokojeného života. K takové ženě bychom se měli chovat s velkou úctou a smeknout před jejím věkem a zdravím obrovskou poklonu.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

PA062162
cyklomaraton-k24-201...
p1140659
09-opava-jakartovice
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.