Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Nestárnoucí stoletý maratonec zaběhl svůj poslední závod

Nestárnoucí stoletý maratonec zaběhl svůj poslední závod

D ožít se ve zdraví důchodu, nazout bačkory a sednout si před televizi. Tak tenhle scénář není rozhodně pro každého. Z pohodlí svého gauče se dlouho nedokáže uspokojit jeden vitální stoletý stařík. Na stará kolena začal běhat. I když je Vám 100 let, začínají síly přece jen ubývat. Svůj poslední desetikilometrový maraton zaběhl předminulou neděli v Hongkongu.

Narodil se ještě před 1. světovou válkou a většinu svého života prožil v indickém Pandžábu. Do svých pěti let neuměl ani pořádně chodit. Jeho hubené a slabé nohy ho sotva unesly. Dnes je Fauja držitelem několika světových rekordů a neřeknou mu jinak než „tornádo v turbanu“. Před několika dny obhajoval svou reputaci naposled. Krátce před svými 102. narozeninami chce tenisky pověsit definitivně na hřebík.

Amatérsky už začal běhat jako teenager, ale kvůli práci na farmě toho musel nechat. K běhání se znovu vrátil až po osmdesátce, kdy mu zemřela žena a dvě děti. A Fauja potřeboval najít nový smysl života. V té době se přestěhoval do Londýna a v 89 letech se přihlásil na svůj první maraton.

Myslím, že přestat se má v nejlepším a riskovat nějaké zranění skutečně nemá cenu.                                                      

Když mu bylo 100 let, podařilo se mu v kanadském Torontu za jediný den vytvořit celkem 5 světových rekordů. Mohu říct, že v jeho věkové skupině neměl většinou s kým závodit. To ale nijak nesnižuje jeho atletický výkon.

Tehdy se stal také Fauja Singh nejstarším člověkem, který kdy dokončil maraton. 42 kilometrů zaběhl za 8 hodin 11 minut a 6 sekund. To je o 6 hodin víc než vítěz závodu. Do Guinnessovy knihy rekordů se ale nedostal. Kdysi totiž ztratil rodný list a tím pádem nemůže doložit svůj věk.

Za závoděním udělal ale definitivní tečku předminulou neděli v Hongkongu. Trať dlouhou 10 kilometrů zvládl za 1 hodinu 32 minut a 27 sekund.

Tajemství jeho dlouhověkosti a vitality prý spočívá v jeho vegetariánské stravě, v dětských porcích a pozitivním myšlení.

Podle mého názoru to potvrzují i odborné studie, podle nichž stojí za dlouhověkost genetické dispozice jen asi z 20 až 30 %. Zbytek je dílem prostředí a životního stylu. Myslím, že na světě existují místa, kde lidé žijí déle než v ostatních částech naší planety. Přezdívá se jim „modré zóny“. A patří sem Okinawa v Japonsku, řecký ostrov Ikaria, Sardinie v Itálii, poloostrov Nicoya v Kostarice a Loma Linda v Kalifornii.

1. dubna 2013 oslaví Fauja Singh 102. Narozeniny. A, ikdyž ho podle jeho slov opouštějí síly, je stále v dobré kondici. Jen tak pro radost chce běhat, dokud mu to tělo dovolí.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

18-opava-jakartovice
p1140797
krajsky-odborn02
P6265906
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.