Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Hipoterapie - Léčebná metoda

Hipoterapie - Léčebná metoda

K oně - tato ušlechtilá a překrásná zvířata, provázejí lidstvo od pradávna.Člověk si k těmto zvířatům vypěstoval silný a úzký vztah. Kůň je pro člověka přítelem a společníkem, postupem času se stal i terapeutem.

Hipoterapie není jenom rehabilitace, ale i psychoterapie. Při koňské chůzi přes koňský hřbet vycházejí impulzy, tyto se přenášejí na člověka, který sedí, leží, nebo se pouze opírá o koně. Impulzy se dostávají až do mozku, kde podporují činnost centrální nervové soustavy a periferních nervů. Cílem léčebné jízdy na koni pod dohledem fyzioterapeuta je optimální splynutí pohybu jezdce a koně.

Hipoterapie upravuje svalový tonus, zlepšuje podpůrné funkce dolních končetin, upravuje postavení pánve a celkové držení těla. Při jízdě jsou zařazeny dechová cvičení a jednoduché cviky, které klient uvádí do souladu s pohybem kráčejícího koně.Tak se zapojí všechny dýchací svaly, prokrví a zlepší funkce břišních orgánů, a tím se zdokonalí celková koordinace pohybů klienta.

Hipoterapie se zaměřuje na čtyři oblasti léčby:

  1. Hiporehabilitace - pro neurologická postižení (dětská mozková obrna, roztroušená skleróza,lehká mozková dysfunkce), astma, obezita, mozková mrtvice. Pro pohybová onemocnění (skolióza páteře)
  2. Pedagogicko-psychologické ježdění – pro lidi s psychickým onemocněním (pomáhá posílit sebedůvěru, dovednost, odvahu)
  3. Sportovní ježdění postižených – pro lidi s nějakým handicapem
  4. Rekondiční ježdění – pro lidi po autonehodách, různých úrazech

Hipoterapie dosahuje dobrých výsledků i při závažnějších onemocněních jako třeba svalová dysfunkce, dětská mozková obrna.

V mnohých případech lékaři určili diagnózu, kdy pacient nemá už žádnou naději,že bude chodit, sedět. Díky hipoterapii mnoho pacientů dokáže vést téměř plnohodnotný život. Někdy dokonce chodí, udrží se v sedě. Zvládnou základní potřeby, jako je hygiena, příprava jednoduchých jídel.U svalové dysfunkce pacient pouze neleží, může se posadit, používá ruce, udrží hlavu.

Psychické problémy, různé poruchy chování, ADHD-hyperaktivita a porucha pozornosti, autismus, apod. Tady hipoterapie pomáhá dodáváním sebedůvěry a pečováním o koně posiluje odvahu a dovednosti.Dosahuje se velmi kvalitního léčebného efektu za téměř vždy nadšené spolupráce klienta.

Novou rehabilitační metodu začalo svým pacientům nabízet rehabilitační oddělení třinecké Nemocnice Podlesí. Pacienti ji mohou využít v nedaleké jízdárně v Bystřici.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-06
rakousko2011-01
16-opava-jakartovice
33_zahajeni_2609-174...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.