Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Mladý bezruký plavec dokáže dělat téměř vše a sní o paralympiádě

Mladý bezruký plavec dokáže dělat téměř vše a sní o paralympiádě

N ic není nemožné. To je věta, kterou se řídí bezruký čtrnáctiletý chlapec z Afghánistánu. Jeho nadšení pro život inspiruje ostatní. A nejedná se jen o kamarády ze školy. Krev do žil vlil Abbásovi jeho největší koníček. Plavání. Právě s tímto sportem chce dobýt nejen Afghánistán, ale i celý svět.

Abbás Karimi trénuje každý druhý den v krátkém bazénu. Skok do bazénu byl pro mladého afghánce skokem do života. S obrovskou chutí se chce totiž poprat s osudem a se snahou, aby se na jeho jméno nezapomnělo.

Bezruký chlapec pro to dělá maximum. Hodinami strávenými v bazénu a v posilovně usiluje o jediné - dostat se na paralympiádu.

„Žádám o podporu vlády, abych se mohl zúčastnit paralympijských her. Rád bych získal na paralympiádě medaili a rád bych se stal příkladem pro lidi s podobným postižením.“ Řekl Abbás Karimi.

Vzor pro hendikepované je v Afghánistánu téma velmi nezvyklé. Válečné útrapy a talibanská diktatura totiž k podobným aktivitám moc nepřály. Hendikepovaní afghánští sportovci jsou často nezaměstnaní a doslova počítají každou penci, aby měli na jídlo a oblečení. Abbás ale všem dokazuje, že i nohama se dají dělat „velké vlny“. Čtrnáctiletý klučina si nedokáže vložit ruce do kapes a ani nemůže při pozdravu podávat ruku, ale jinak ho jeho hendikep v životě nijak neomezuje. Nohama se naučil zvládat téměř vše. Může řídit, pít, jíst, anebo například používat mobilní telefon. „Z počátku mě hodně trápilo, že nemám ruce, ale jakmile jsem začal plavat, chtěl jsem tomu věnovat všechno. Teď mám v životě naději.“ Dodává ještě Abbás Karimi.

Naději předává dál. Ti, kteří ho viděli na vlastní oči, buď nemohou uvěřit svému zraku, nebo již vědí, co je mu víceméně potřebné. Abbás se řídí heslem: „Když něco chcete, tak to opravdu dokážete.“ A pokud vše půjde podle plánu, může se Abbás dočkat operace, na kterou teď čeká bezruký Islanďan. Francouzští lékaři se mu chystají transplantovat ruce od ramen dolů. Půjde o historický moment, protože něco takového ještě žádná nemocnice na světě neprováděla.

Podle mého názoru bude velmi zajímavé, jak bude islandský pacient po operaci hýbat rukama, protože tuhle operaci ještě nikdo předtím nedělal a ani nepodstoupil. Proto si myslím, že je ta operace tak mimořádná. K předávání naděje se tak medicína vydává novým směrem. Dopadne-li transplantační zákrok u jednačtyřicetiletého seveřana dobře, může na něj v budoucnu pomýšlet i Abbás Karimi.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

priprava2011-03
P5303051
IMG_5429
rakousko2011-23
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.