Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Česká televize pro zrakově postižené (SONS)

Česká televize pro zrakově postižené (SONS)

M ilí přátelé, jak jsme vás již informovali, Česká televize i ostatní televizní stanice některé ze svých pořadů nyní nově začali zpřístupňovat zrakově postiženým pomocí tzv. audio popisu (užívá se anglický termín Audio description - zkratka AD).

Velkým problémem bylo zjistit, který z daných pořadů je tímto popisem opatřen. Dnes jsme obdrželi vyjádření české televize. Všechny pořady zpřístupněné tímto způsobem opatřuje zkratkou AD. Jde o podobné označení jako se třeba pro pořady se skrytými titulky používá zase zkratka ST. Nově je tedy nyní na webových stránkách České televize mezi příznaky v TV programu uvedeno Audio Description, takže je možné si najít pořady, které jsou audio popisem opatřeny. Filtr funguje po jednotlivých dnech, ve kterých se dá listovat: www.ceskatelevize.cz/tv-program/?filtr%5Baudio-description%5D=ano V tomto přehledu naleznete informaci, zdali se v aktuální den nějaký pořad s popisem vysílá. Pokud ne, je tam uvedeno „žádný pořad nebyl nalezen“. Pomocí odkazu „následující den“ si zjistíte, zdali je nějaký pořad s audio popisem v dalších dnech.

Přehlednější je však druhá varianta, přímý odkaz pro snadné vyhledání Audio description pořadů napříč více dny: www.ceskatelevize.cz/ad

Pro pohyb po TV programu používejte funkci svého screenreaderu - pohyb po nadpisech. Vždy je vám přečten název pořadu opatřeného popisem. Pod ním šipkou dolů naleznete další informace o něm, jako třeba kdy a na jakém programu se vysílá.

Ohledně ostatních televizí vás zatím chceme upozorit, že i třeba v naší distribuce televizních programů přes konferenci Rozhlas, je u pořadů s Audio popisem právě uveden zmíněný kód - znaky AD.

Za oddělení Digitalizace SONS
Zdeněk Bajtl


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

65_vylet_2809-1735
img_9132
rakousko2011-19
img_3652
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.