Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Chráněné krunýře (Dobromysl.cz)

Chráněné krunýře (Dobromysl.cz)

S Mikulášem Velenským o tom, jak a kde zvířata pomáhají lidem s postižením. Chráněné krunýře jsou neziskovým autorským projektem, podpořeným z programu Think Big, který realizuje Nadace O2 ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti.

V rámci projektu bude umístěno pět na míru vyrobených terárií se zvířaty do čtyř zařízení sociálních služeb, kde budou nadále využívána interaktivním nebo pasivním způsobem ke zlepšení kvality života uživatelů, nebo k nácviku jejich sociálních dovedností, eventuálně k výkonu animoterapie. Ergoterapeutický účinek přináší maximálně možná participace uživatelů při procesu výroby a zařizování terária s ohledem na jejich individuální možnosti a schopnosti.
www.o2thinkbig.cz/projekty/detail/1922

Co vás inspirovalo?

Od svých 18 let pracuji jako vedoucí chovatelského kroužku při DDM Praha 7, kde se také zabývám renovací starých terárií a výrobou nových. Již druhým rokem spolupracuji s programem Jiné odpoledne občanského sdružení Máme otevřeno? na úspěšné integraci dítěte s postižením do chovatelského kroužku. Přes jeho počáteční pasivní přístup, kdy zvířata pouze pozoroval, se na kroužku adaptoval a aktivně se do péče o zvířata zapojuje. Jeho oblíbenými činnostmi je krmení vodních a suchozemských želv a rosení chameleonů, díky jimž se u něj zlepšila schopnost soustředění se a vytrvalost. K výraznému zlepšení došlo i v oblasti komunikace s vrstevníky. Na základě této zkušenosti vzešla myšlenka, že reziduálním umístěním zvířete do zařízení sociálních služeb bude docházet ke každodenní interakci mezi zvířetem a jejich obyvateli, a tím můžeme dosáhnout zlepšení kvality života u mnoha uživatelů.

Kdo je příjemcem projektu?

Zájem zapojit se do projektu projevily organizace Diakonie ČCE a DC Paprsek.
http://www.diakonie.cz/
http://www.dcpaprsek.org/

O jaká zvířata se jedná?

Výše uvedeným organizacím byl zaslán dotazník s možností výběru z nabídky zvířat – suchozemská želva, vodní želva, gekončník noční, chameleon jemenský. Při volbě vhodného zvířete jsme vycházeli z následujících kritérií:
  • nízké požadavky na péči
  • hypoalergenost
  • odolnost vůči stresu způsobeného terapií
  • nesmí být agresivní a musí snášet každodenní kontakt s lidmi
  • prostorová nenáročnost

Uživatelé si za pomoci personálu vybrali želvu čtyřprstou (4krát) a chameleona jemenského (1krát).

Nehrozí želvám újma na zdraví?

Při předávání terária si ukazujeme manipulaci se želvou a povídáme si o tom, jak správně o ni pečovat. Každé zařízení navíc od nás také obdrží odbornou publikaci o chovu želvy. Doubravka Velenská, působící v projektu jako creative leader, vytvořila základní kreslený manuál Staráme se o želvu, který si může dále každé zařízení dotvářet podle vlastních potřeb. Po skončení projektu budeme i nadále poskytovat odborné poradenství v oblasti chovu zvířete.
http://www.o2thinkbig.cz/projekty/detail/1922?showAll=1

V čem konkrétně spočívá vámi zmíněná participace uživatelů?

Uživatelé se především podílejí na dovybavení vnitřního prostředí terária – umístění terarijního substrátu, zasazení květiny. Stěžejní činností je pak výroba domečku (úkrytu) pro zvíře. Každé zařízení disponuje nějakou tvůrčí dílnou (keramická, dřevařská), kde se vše odehrává.

Čeho byste chtěli projektem dosáhnout?

Hlavním cílem je využití zvířete ke zlepšení kvality života lidí v chráněném bydlení a denním /týdenním stacionáři nebo k rozvoji jejich sociálních dovedností. Očekávaným přínosem projektu je nejen edukační a ergoterapeutický účinek, ale také seznámení se se samotným zvířetem pod odborným dohledem zkušeného chovatele prostřednictvím přirozené interakce. Proškolením personálu v péči o zvíře vytvoříme podmínky pro výkon metody animoterapie AAA (Animal Assisted Activities) = "Aktivity za pomoci zvířat". Cílem je obecná aktivizace uživatelů, která může přinášet zlepšení komunikace, pohyblivosti, motivace, odbourávání stresu, uzavřenosti i nečinnosti aj. Typickými technikami jsou hlazení zvířete, hry a péče o zvíře. Po ukončení projektu předpokládáme jednak interaktivní využití zvířat, ale také pasivní, a to zejména u těch uživatelů služeb, kterým jejich forma a stupeň zdravotního znevýhodnění neumožňuje aktivně se zapojit do péče.

V jaké fázi se nyní projekt nachází?

V současnosti máme splněno 80% projektu. Nový domov našla již želva Vlasta v DC Paprsek středisko Hloubětín, Ninja v ČCE Diakonii ve středisku Zvonek, Pipi v DC Paprsek ve středisku Setkání a chameleon Píďa taktéž ve Zvonku. Projekt se blíží ke zdárnému konci, zbývá nám umístit poslední želvu. Na to, jak se bude jmenovat, si ale musíme počkat do 12. 2., kdy dojde k jejímu předání v ČCE Diakonii v denním stacionáři Na Palubě.

Jak hodnotíte projekt?

Projekt považujeme za velmi zdařilý. Chráněné krunýře přinesly mnoho radosti mnoha lidem. Ve všech zařízeních se na zvířátka nesmírně těšili. Důkazem toho bylo například Středisko Zvonek, kde nás uvítal nápis „Vítej doma, želvo naše“ a „Vítáme Píďu“. Sociální pracovnice ze střediska Hloubětín na našich facebookových stránkách napsala: „Vlasta je momentálně nejoblíbenější člen party. :-) Naše schopnosti testovat želví nervy jsou bezmezné... Hlásím, že animoterapie v rámci nácviku sociálních dovedností je úspěšně zahájena! ;-) „. Taktéž se již začínají naplňovat cíle projektu: „Želva je u nás oblíbený téma, věnovali jsme se vztahu k ní už ve dvou lekcích sociálních dovedností. Debatujeme o tom, co jí dělá dobře a co ne. A že je to vlastně hodně podobné jako ve vztahu s lidmi - také jim neděláme, co je jim nepříjemné a co nemají rádi...“ - DC Paprsek, středisko Hloubětín.

Přibližte nám více Think Big.

Think Big pomáhá na svět všem dobrým nápadům mladých lidí, kteří chtějí něco vytvořit nebo změnit ve svém okolí. Think Big poskytuje mladým lidem podporu, finanční prostředky, telekomunikační vybavení a vzdělání potřebné pro realizaci jejich projektů. Chráněné krunýře byly jedním ze 174 podpořených projektů ve třetí výzvě programu Think Big, kam se přihlásilo rekordních 397 projektů. Finálně tak Nadace O2 rozdělí ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti přes 9 milionů korun mezi projekty mladých lidí ve věku 13 až 26 let, kteří chtějí svými nápady změnit život kolem sebe k lepšímu.
http://www.o2thinkbig.cz/

Zdroj: Dobromysl.cz, Mikuláš Velenský, projekt Chráněné krunýře, http://facebook.com/ChraneneKrunyre


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
P6265907
konf-bez-barier09
P5303061
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.