Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Barevné iluze Mirka a Rii Průšových (Dobromysl.cz)

Barevné iluze Mirka a Rii Průšových (Dobromysl.cz)

L ednovou vernisáží výstavy Barevné iluze zahájila kavárna Vesmírna výtvarnou činnost v novém roce. Spontánní abstrakce Mirka Průši a osobité imaginární i konkrétní krajiny Rii Průša můžete při své návštěvě kavárny vidět každý všední den až do 8. února.

„Riu a Mirka Průšovi jsem poznala před lety v uměleckém okruhu komorní vinohradské Galerie Akát, Mirkovi Průšovi jsem později připravila figurálně abstraktní výstavu Pohledy do vyhraněných prostorů v Galerii Dion na Proseku. Tehdy to byla jeho pátá výstava po návratu z Kanady do Čech. Vitalita jeho malířského gesta, stejně jako barevná energie, zůstává pojítkem jeho různých expozic. Mirek Průša preferuje akryl pro jeho spontaneitu a barevnost, užívá také kombinovanou techniku. Dominance barvy, instinktivní odlehčení kompozice a obrazové plochy, akčnost- to jsou typické znaky Průšových maleb,“ uvádí Dana Benešová-Trčková, organizátorka výstavy.

Mirek Průša přešel po perokresebné tvorbě 60. let k expresivní a figurativní malbě v kanadské emigraci, vyzkoušel olej i akryl. V Kanadě strávil šestatřicet plodných sezon, během nichž založil vlastní studio a vystavoval na skupinových a samostatných výstavách v Kanadě i Spojených státech. Mnoho let působil v Ottawském regionu, kde měl svůj vlastní ateliér. Později se přestěhoval do Ontarijského Londonu. Malování je pro něj nezbytností, životním projevem. V současnosti působí také jako lektor výuky anglického jazyka. Svůj malířský styl čím dál více osvobozuje, vytváří pastózní gestické struktury a shluky, obsahující tajemství a vnitřní tenze. Emoce a spontánnost, intuitivní principy řízené náhody- v současnosti „zdravé“ protiklady moderní technologie a technokracie.

Ria Průša se výtvarné tvorbě začala věnovat na konci 60. let, po emigraci do Kanady. Zprvu ve spolupráci s mužem navrhovala a realizovala autorské šperky, založila zlatnickou dílnu a vedla prodejní galerii. Po absolvování kurzu v McCormick Art Studiu se dala na volnou tvorbu. Osobitost autorčiných krajin vytváří použití barev v jejich čisté podobě a stylotvorný naivismus, nositel čiré optiky a poezie.

Zdroj: Dobromysl.cz, Dana Benešová-Trčková, Iveta Dusbabová, Máme otevřeno?, o.s., www.vesmirna.cz


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

02-opava-jakartovice
luhacovice-08
p1140801
v-dolina2010-05
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.