Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Nevidomý horolezec Jan Říha pokořil Gerlachovský štít

Nevidomý horolezec Jan Říha pokořil Gerlachovský štít

P ůsobí silně, navýši jsou zase hory. Skálu zkoumá hmatem a očima svých horolezců. Od narození je totiž nevidomý, odvážný a také svobodný. Jenom špičkoví lezci si troufnou na velikány Yosemitského údolí. On navíc stál i na vrcholu Kilimandžára, Mont Blancu a Elbrusu. A nedávno si poradil i s nejvyšší horou Slovenska, Gerlachovským štítem.

Dřív viděl alespoň obrysy, dnes jen světlo a tmu. To ale Honzovi nebrání žít naplno. Leze po horách, skalních stěnách, běhá maraton. Pětatřicetiletý Jan Říha je nevidomý od malička. Přesto dokazuje v sobě přesvědčení, že může překonávat velké překážky.

Výstup na Gerlachovský štít, nejvyšší slovenskou horu, možná nevypadá tak atraktivně ve srovnání s přelezením proslulého skalního masivu El Capitán. Ale jak vysvětluje Honza, výstup na Gerlach je pro nevidomého mnohem náročnější. „Je to suť kamenitá, a je to horší když člověk musí jít pomaleji. tak se jde hůř. Je tady dobré počasí. Takže se nahoru těším.“ Poznamenal Honza Říha.

Svým výkonem chtěl upozornit na zásady bezpečného chování v horách. „Nepodcením žádnou horu. Já si nemyslím, že to je jednoduché, ale pokud člověk dodržuje veškeré bezpečnostní zásady, tak ta hora se dá zvládnout.“ Sdělil Honza.

Přátelé si ho s nadsázkou dobírají, že jeho hendikep je vlastně výhodou. Nemá závrať, nezná stres ze strmité cesty. „V horách pod sebou tu hloubku nevidím. Takže strach nemám a když mi někdo řekne, že byl výš než já, tak mu říkám, nedívej se dolů, nedívej se nahoru, a potom se bát nemusíš.“ Uvedl opět Honza.

Trasa včetně výstupu mu zabrala 13 hodin. Zdravý horolezec to zvládne za 8. Honza má v hlavě daleko ambicióznější projekt než byly výstupy na Gerlach, Kilimandžaro, Mont Blanc, nebo Elbrus. „Můj projekt se jmenuje ‚Schody do nebe‘ a zahrnuje výstup na všech sedm nejvyšších vrcholů světadílů.“ Dodal na závěr Honza Říha.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

34_zahajeni_2609-175...
61_vylet_2809-1353
p1140663
m-r-polsko2011-17
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.