Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Děti trpící epilepsií se mohou cítit bezpečněji

Děti trpící epilepsií se mohou cítit bezpečněji

T ým Vladimíra Vejvody ze společnosti Princip vyvinul zařízení, které umožňuje aby dítě trpící epilepsií bylo pod stálou kontrolou a umožnilo tak v případě záchvatu rychlou lékařskou pomoc. Za tento přístroj obdržel první cenu v českém kole soutěže o nejlepší aplikace satelitních navigačních systémů European Satellite Navigation Competition 2011.

Přístroj má mít podobu náramkových hodinek se slušivým designem, možná doplněný různými hrami. Cena by se měla pohybovat okolo 1 500 - 2 000 korun.

Zařízení je vybaveno pohybovými senzory a gyroskopem (navigačním zařízením), řekl Vejvoda novinářům. Pomocí metod umělé inteligence vyhodnocuje probíhající epileptický záchvat, určuje jeho druh a pomocí čipů přenese tyto informace přes satelitní systém do centra nějaké rychlé zdravotnické pomoci a také k rodičům, vysvětloval. „Nyní už máme vyvinuto 100 náramků a ve spolupráci s 2. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, konkrétně s profesorem Vladimírem Komárkem z dětské neurologie v nemocnici Motol, testujeme už tyto přístroje na dětských pacientech,“ uvedl Vejvoda. Kromě praktické funkce je také podle Vejvody cílem, aby náramek vyhovoval malým dětským pacientům také esteticky, aby se za něj nemuseli stydět a aby se jim ostatní děti nesmály. Náramky pro kluky a holky se budou lišit i barevně a budou navrženy tak, aby vypadaly spíše jako hodinky, módní doplněk nebo nějaká dětská hra. Přístroj mohou samozřejmě užívat i dospělí pacienti.

Tvůrci, kteří na tomto náramku pracují už více než rok, navázali na svůj předchozí projekt pro lidi po mrtvici. „Počítáme, že za rok nebo dva bychom mohli mít finální produkt, který bychom rádi umístili na evropský trh,“ uvedl Vejvoda. Dalším projektem, na kterém by mohl tým podle Vejvody pracovat, by mohlo být zařízení pro pacienty s omezeným pohybem.


Hana Jendryková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231595
krajsky-odborn07
16-opava-jakartovice
kalendar_s_podpisem
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.