Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé účinky česneku

Léčivé účinky česneku

esnek kuchyňský je bylina původem ze střední Asie. I u nás je stále více oceňován, zvláště jeho vlastnosti povzbuzovat chuť k jídlu. Před objevením antibiotik se využíval k léčbě nejrůznějších infekčních onemocnění. Za první světové války sloužil často k ošetření zranění. Například již staří Egypťané si bylinky velice vážili.

Dělníci, kteří stavěli pyramidy, dostávali česnek místo části své mzdy. A Vikingové dávali každému muži z posádky lodi plavící se po moři jednu palici česneku denně. Věděli tedy, že kromě blahodárného účinku na zažívací trakt je zdrojem vitaminu C a tedy obranou před mnoha nemocemi.

Použití česneku nejen k jídlu, ale i k léčbě -  při chronických zánětech průdušek, pomáhá při rozpouštění hlenů a usnadňuje odkašlávání, ulehčuje pocení, zlepšuje krevní oběh, významně snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a údajně také hladinu cukru v krvi. Nové studie dokazují jeho schopnost chránit jaterní tkáň před poškozením jedy.

Ještě, že je česnek tak snadný na vypěstování.

Pavla Raszková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

23_zahajeni_2609-141...
DSC02125
luhacovice-09
P1100029
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.