Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Beskydy pro všechny

Beskydy pro všechny

U ž od dětství nás obklopuje životní prostředí, vždyť kdo z nás si například nehrál na louce nebo v lese. Již ve školce a na základní škole jsme se seznamovali s florou a faunou, nejprve jsme se jí učili pojmenovávat a poté rozdělovat do různých skupina a pak jsme se vydali do přírody a poznávali nejbližší chráněné oblasti. Největší chráněnou oblastí v Moravskoslezském kraji je Chráněná krajinná oblast Beskydy.

Chráněná krajinná oblast Beskydy (CHKO Beskydy) se rozprostírá na ploše 1 160 km2 a je po Šumavě druhou největší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Nachází se na se na moravsko-slovenském pomezí v horské části Moravskoslezských Beskyd, Vsetínských vrchů a Javorníků, v jihovýchodní části Moravy na části okresů Vsetín, Frýdek-Místek a Nový Jičín. CHKO Beskydy byla zřízená 5. března 1973.

Beskydy tvoří západní část Karpatské soustavy. Tato část je geologicky mladým pásemným pohořím, vzniklo působením několika fází tzv. alpinského vrásnění z usazenin moře koncem druhohor a ve třetihorách.

Podnebí Beskyd určuje jejich poloha v centru Evropy. V této části kontinentu se střetávají vlivy klimatu kontinentálního a oceánského. Velká část území se počítá do kategorie chladných. Jenom nepatrná část území na severovýchodním okraji a nižší polohy Valašska se zařazují do okrsků mírně teplé oblasti. Nejnižší průměrnou roční teplotu v Beskydách 2,5 °C má Lysá hora. Celá oblast je bohatá na srážky. Lysá hora s průměrnou hodnotou 1 532mm za rok se řadí k srážkově nejbohatším místům naší republiky. Beskydy jsou také oblastí s nejbohatší sněhovou pokrývkou. Souvislá sněhová vrstva se na hřebenech drží 150 až 180 dní. Průměrná délka slunečního svitu je přibližně 1 600h za rok.

Území Beskyd bylo původně pokryto rozsáhlými lesy, v nižších a středních polohách listnatými a smíšenými, v nejvyšší polohy tvořily tzv. karpatské smrčiny. Také dnes lesy pokrývají přibližně 60% jejího území.

Z obojživelníků je pro Beskydy typický skokan hnědý a čolek horský. Na tomto území se vyskytuje také čolek karpatský. Od roku 1973 jsou zde pozorováni medvědi a podle přesvědčivých důkazů v Beskydech i několikrát přezimovali.

Také lidé s hendikepem mohou prožít na území CHKO Beskydy zajímavý den. Mohou vyjet na vrchol Lysé hory, která je nejvyšším vrcholem Beskyd autobusem či projet naučnou stezku pro tělesně postižené a matky s kočárky ve Valašském Meziříčí.

Vladislav Ryška


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

vzduch-v-trinci-02
rovna_prava_pro_vsec...
P6231625
okolo-msk2011-103
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.