Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Do kin míří trhák, kde se pořád a kdekoliv kouří. Negativní vliv na teenagery

Do kin míří trhák, kde se pořád a kdekoliv kouří. Negativní vliv na teenagery

Z akázat kouření ve filmech? Nebo ne? Zrovna se to probírá ve Velké Británii. Podle čerstvé studie vlivného výzkumného centra, kouření ve filmech výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že teenageři začnou kouřit. Do kin ale zrovna míří trhák, ve kterém je mlha, která by se dala krájet.

Možná, že tenhle nový film znáte. Jmenuje se Tinger taylor soldier pie a do kin vtrhne co nevidět. Podle prvních recenzí bude tohle špionážní drama sbírat jednu filmovou cenu za druhou. Podle mnohých má ale jednu vadu na kráse. Skoro pořád se v něm kouří. Aby taky ne, když se děj odehrává v 60. letech, kdy se kouřilo prakticky pořád a kdekoliv. Doba se ale změnila. Takže labužnické popotahování z doutníku, cigarety, nebo dýmky je na filmovém plátně nežádoucí.

„To je důvod proč je v Británii zakázána reklama na tabákové výrobky. Ukazovala mladé a úspěšné lidi, kteří kouří. A právě to mohlo ovlivnit spoustu teenagerů.“ Jak uvedl jeden zaměstnanec výzkumného centra.

Podle nejnovějšího výzkumu je u patnáctiletých děti o 73% vyšší pravděpodobnost, že začnou kouřit, pokud takové chování uvidí na filmovém plátně. A to je hodně. Zvlášť když studie prokázaly, že v Británii kouří každý sedmý školák ve věku patnácti let. Film Tinger taylor soldier pie má být nepřístupným mladým právě do patnácti let. Podle bojovníků proti tabáku je to málo.

Šéf příslušného britského kontrolního orgánu ale rozhodnutí obhajuje: „Kouření není jen problém filmů. Týká se také internetu, televize, nebo časopisů. Tam všude se mladí lidé s kouřením mohou setkat.“ Filmaři navíc tvrdí, že by protikuřácká cenzura znamenala omezení jejich kreativity a znehodnotila by spoustu děl.

Víme, že s tím nesouhlasí i filmoví kritici. „Ve filmu Tinger taylor soldier pie se kouří opravdu hodně. Možná to spoustu lidí naštve, ale to právě zvyšuje autenticitu a dokresluje atmosféru doby.“ Podotknul na adresu nového filmu jeden kritik.

Názory má rozdělená i veřejnost a tak zřejmě nehrozí cenzura, která platí ve Spojených státech. Tam může kouření zhoršit přístupnost filmů. Do kina pak na ně můžou až ti, kterým je alespoň osmnáct.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

okolo-msk2011-402
cyklomaraton-k24-201...
m-r-polsko2011-18
PA062149
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.