Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Na jižním pobřeží Turecka můžete navštívit mj. půvabná místa a památky

Na jižním pobřeží Turecka můžete navštívit mj. půvabná místa a památky

M ožná jste byli letos v Turecku na dovolené a některá místa, která budu popisovat, vám jsou určitě povědomá. Tak například na jihu této země se nachází jedna půvabná vesnička, dále tam jsou k vidění bahenní lázně nebo skalní hrobka. A bylo by správné také připomenout tureckou kuchyni. Říká se, že pro ženy je vaření řemeslem a pro muže je to umění.

Turecko, země dvou kontinentů omývají v délce 7200 kilometrů hned 4 moře. Černé, Marmanské, Egejské a Středozemní. Na pobřeží i na ostrovech doplňují nádherný charakter krajiny vzácné historické památky. A každý tam má příležitost proplout lodí několik námořních mil kolem břehů Egejského a Středozemního moře. Dalo by se říct, že budete proplouvat časem. Přístavy Mesin a Marmarisu jsou jedny z nejoblíbenějších přístavu na jihu Turecka. Dávají si tam sraz lodě z celého světa. Je to neobvyklé, ale vešly se tam i spousty sportovních katamaránů a jedna velká loď. Původní malé rybářské městečko Marmaris se neubránilo moderní zástavbě. Dnes čítá skoro 30000 obyvatel, ale během turistické sezóny přeroste ve čtyřistatisícové město. Kolem ostrova Dakča se otevírá nádherný pohled na jihu pobřeží. Je tam několik vesnic.

I když všechno je tam postavené z kamene, působí vesnice velice romantickým dojmem. Zvlášť se pak vnímají stavební detaily z dob antických. Tamní obyvatelé mají na dosah ruky ohromné množství stavebního materiálu z nedalekého řeckého města Kmidos. Město bylo založeno kolem roku 1000 před Kristem. V době svého největšího rozkvětu bylo město sídlem význačné lékařské školy. A také tam vytvořil sochař Praxitel kultovní sochu bohyně Afrodité. Když poplujete proti proudu řeky Danjan, tak nemůžete přehlédnout termální lázně Inika, kde voda v těchto lázních dosahuje 40°C a spolu s bahnem působí pozitivně na mužskou potenci.

Procedury v lázních mají dále blahodárně účinky také na revmatismus a gynekologické obtíže. Naděje na lepší zdravotní stav, ale možná i pohled na spolubahnící se návštěvníky dokáže pozvednout náladu všech zúčastněných tamních lázeňských procedur. Každý to prožívá po svém, ale zdá se, že temperament tureckých pacientů je nenapodobitelný.

V této oblasti kolem města Marmarisu je dále k vidění řada skalních hrobek. Zvláštností je, že většina z nich za pomocí jónských sloupů napodobuje středověkou architektonickou práci. A kdybyste pluli po mořských vlnách trochu dál, tak byste na své plavbě mohli navštívit pobřežní město Fetyje, které leží v krásném chráněném zálivu. Dnešní město leží na místě někdejšího lidyjského města Karnezos. Stejně jako většina lidyjských měst, byl i ten dobyt Alexandrem I. Velikým v roce 334-333 před Kristem. A díky této historické události se Řekové zmocnili Akropole a pak i celého města.

Dále bych ještě vyzdvihl tureckou kuchyni, která je ve světě velice uznávaná. A v této kuchyni se nepoužívají žádné konzervy, ale vše z čerstvých produktů. Čerstvě vylovené ryby jsou tam na jídelníčku velmi často. O přísun čerstvých ryb se v této oblasti stará početná „armáda“ rybářů. Většina z nich vyplouvá za úlovkem společně se svými manželkami, kterým se tam přezdívá zase mořské vlčice. A tyto ženy rybářů tráví své volné chvíle například háčkováním, které je podle vlastních slov uklidňuje a dá se na tom i přivydělat.

Na severním pobřeží ostrova Gekoas je možnost obdivovat ty nejromantičtější starověké památky ponořené pod hladinou moře. Jsou to pozůstatky lidyjské osady. Překlad z turečtiny pro tuto oblast „potopené město“ je jistě velmi výstižný. Celá oblast ještě není do dnešního dne dostatečně probádána. Aby se zabránilo znehodnocení nebo i vykrádání toho, co se doposud dochovalo pod mořskou hladinou, platí tam zákaz vstupů cizím, nepovoleným osobám.

Hor jménem Olympos je na světě přes 20. A v Turecku se jedna hora s tímto názvem také nachází. Podle Homéra poslal bůh Poseidon právě odsud bouři, která způsobila Odysseovo ztroskotání na ostrově Zautica. Ale nejuznávanějším bohem na Olymposu byla Hefaistos, bůh ohně a kovářů. Hefaistovy a Lykarovy kulty a neuhasitelné plameny sloužily po tisíce let mořeplavcům jako spolehlivý maják.

Podle mého názoru byste v této oblasti světa mohli prožít nádherné a klidné chvíle v laskavém obětí moře. A mám takové tušení, že by k Vám „Poseidon“ mohl být shovívavý, a také, že byste nejen tato krásná místa jižního pobřeží Turecka mohli v budoucnu navštívit.

Cartouche


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

01_prijezd_2409-1528
img_3744
rovna_prava_pro_vsec...
IMG_0135
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.