Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Občanské sdružení Zahrada 2000

Občanské sdružení Zahrada 2000

S ociálně rehabilitační centrum Zahrada 2000 provozované naším o.s. působí na Jesenicku již od svého vzniku v r.1998. Stále však cítíme, že je třeba veřejnost informovat o možnostech námi poskytovaných sociálních služeb a o jejich rozvoji.

Posláním sdružení je pomáhat zdravotně handicapovaným, především chronicky duševně nemocným lidem z jesenického regionu. Snažíme se být pro ně oporou při uplatňování se ve společnosti, poskytujeme podporu při překonávání překážek v běžném životě, při navazování sociálních kontaktů. V současné době k nám ambulantně (pondělí – pátek) dochází téměř 50 stálých klientů.

Spolu s klienty vytváříme cíle, které vycházejí z jejich potřeb a přání. Učí se zvládat a rozvíjet to, co dříve pro ně nebyl problém, ale v důsledku nemoci jsou nyní ve slepé uličce.

Podporu jim poskytují nejen terapeuti, ale rovněž ostatní klienti při různých aktivitách, které nabízejí rehabilitační dílny např. keramická, tkalcovská, košíkářská nebo šicí dílna. Klienti tak mají možnost začleňovat se do kolektivu, získávat další praktické dovednosti, rozvíjet své dosažené znalosti.

Sociálně terapeutické dílny jsou určeny klientům, kteří chtějí pracovat cíleně v některé z dílen a prošli již předchozím stupněm sociální rehabilitace, dosud však neuspěli na běžném trhu práce. Cílem je obnovení a prohloubení pracovních dovedností. Součástí služby je nácvik prodeje výrobků v naší tréninkové prodejně na ulici 28. října (naproti divadlu), kde veřejnosti nabízíme širokou nabídku našich výrobků např. z keramiky nebo proutí, ručně tkané koberce, ručně šité výrobky a další. Naše výrobky a aktivity prezentují klienti i na různých společenských a kulturních akcích v Jeseníku a okolí formou propagačně prodejního stánku.

Návaznou aktivitou je podporované zaměstnávání, kdy se snažíme zajistit klientům pracovní uplatnění alespoň na malý úvazek v některé z dílen.

Zahrada 2000 nabízí klientům vzdělávací kurzy, např. kurz anglického jazyka, kurz práce na počítači nebo krátkodobé cílené vzdělávací programy dle potřeb klientů. Prostřednictvím sociálního klubu se mohou klienti účastnit poznávacích výletů, různých kulturních akcí, vycházek do přírody, mohou také společně vařit apod.

Veškeré aktivity jsou založeny na podpoře odborníků – psychiatrů, psychologů a terapeutů.

Sociálně rehabilitační centrum Zahrada 2000 může navštívit každý, kdo hledá pomoc, porozumění nebo se cítí být sám. Najdete nás na adrese Dětřichov 32 nebo na adrese www.zahrada2000.cz.

palosáček
_______________________________________________________________________________________

Ukázky výrobků:






 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

77_2soutezni_den_290...
v-dolina2011-05
okolo-msk2011-303
PA062151
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.