Dá se v létě hubnout?
Spousta lidí má plány, že hned jak se zlepší počasí a bude teplo, vyběhne do parků, nasedne na kola a hubnutí půjde samo. Kila, co se drží i do prázdnin, pak přes období léta určitě půjdou dolů. Plány jsou tak krásné, ale věřte nevěřte, prázdniny bych hodnotila jako nejrizikovější období pro nabírání kil navíc. Proč tomu tak je a jak se vyvarovat přibírání na váze se dočtete.
Grilování můžeme zařadit mezi zdravější varianty přípravy jídel. Zelenina takto připravená neztrácí vitamíny. Co se týče masa, je důležité odstranit viditelný tuk a vybírat si libové maso. Vhodné je používání různých druhů koření a bylinek. Koření má mizivou energetickou hodnotu, navíc zlepšuje vylučování žaludečních štáv. Doporučuji také používat čerstvé zelené natě, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Zajímat by nás měl i celkový obsah tuku, který je pro naše zdraví zásadní. Nejméně energeticky náročné jsou libové kusy masa s minimem tuku. Ryby jsou brány jako zdravé, ale i množství tuku může být u některých druhů vysoké. Uzeniny jsou nejméně zdravé potraviny.
Triky, které mohou pomoci:
Zdenka Křístková
Procházka posezení na zahrádce
Léto a posezení venku je jednou z příjemných chvil, které v létě po práci můžeme provádět. Pokud se budeme bavit o pití alkoholických nápojů, je dobré si uvědomit, jak velký energetický příjem se v těchto nápojích skrývá. Pak několik třeba i kilometrů chůze navíc nestačí!Grilování můžeme zařadit mezi zdravější varianty přípravy jídel. Zelenina takto připravená neztrácí vitamíny. Co se týče masa, je důležité odstranit viditelný tuk a vybírat si libové maso. Vhodné je používání různých druhů koření a bylinek. Koření má mizivou energetickou hodnotu, navíc zlepšuje vylučování žaludečních štáv. Doporučuji také používat čerstvé zelené natě, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Zajímat by nás měl i celkový obsah tuku, který je pro naše zdraví zásadní. Nejméně energeticky náročné jsou libové kusy masa s minimem tuku. Ryby jsou brány jako zdravé, ale i množství tuku může být u některých druhů vysoké. Uzeniny jsou nejméně zdravé potraviny.
Triky, které mohou pomoci:
- Pijte - Lidský žaludek průměrně pojme asi 1-1,5l vody. Pokud budete tedy před jídlem vypijeme např. 3dcl vody a v průběhu jídla, budeme opět pít, množství jídla, které pozřeme bude menší.
- Kousejte - Důležité je, že získáme potřebný čas k tomu, aby tělo mohlo zpracovat informaci o naplněnosti žaludku. Mozek respektive centrum sytosti vyšle signál „Už nejez!“
- Začněte salátem - Dalším pomocníkem je zelenina. To je velká výhoda, naplnit si žaludek salátem, je nízkokalorický. Velké množství masa a příloh se do žaludku už prostě nevejde.
- Nejezte přílohy - Vyhněte se pečivu a dalším přílohám. Navyšuje množství energie. Naučte se jíst maso samostatně. Pokud maso potřebujete zajíst, tak pouze zeleninou.
Zdenka Křístková