Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
O zdraví Žijte zdravě! Draslík posiluje nervy a svalové buňky, pomůže hořká čokoláda i mandle (Ordinace.cz)

Draslík posiluje nervy a svalové buňky, pomůže hořká čokoláda i mandle (Ordinace.cz)

Pro správnou funkci nervů a svalových vláken, včetně srdečních svalových buněk, potřebuje tělo draslík. Při ledvinových potížích, průjmech, zvracení, nadměrném pocení, při komplikacích diabetu, užívání léků k vyprazdňování či k odvodnění se ale jeho hladina snižuje.

Mezi příznaky absence draslíku patří slabost, únava, křeče, zácpa. Mezi nejvíce znepokojivé příznaky patří porucha srdečního rytmu. Dostatečným příjmem draslíku se dá zabránit vzniku močových kamenů nebo zlepšit potíže vznikající při zvýšeném množství kyseliny močové (způsobuje dnu).

Denní dávka potřebná pro dospělého se pohybuje kolem 3,5-4,5 gramu, horní hranice pro příjem draslíku obsaženého ve stravě není určena.

Pro pořádek bychom měli zmínit Gersonovu vysokodraslíkovou a nízkosodíkovou protirakovinnou dietu. Za průkazné u této diety můžeme považovat snižování tlaku krevního. Samozřejmě, že ve světle nynějších znalostí (dr. Max Gerson zemřel v roce 1959) zde vedle zásadotvorného draslíku hrají důležitou roli například antioxidanty obsažené ve zdrojích draslíku.

Obsah draslíku v potravinách

Kde je draslíku málo?  Ve vařených těstovinách a ve vařené rýži je ho zanedbatelně málo, 43mg ve 100g. V mase je nejméně draslíku v kuřecím mase (178mg), více ho obsahuje hovězí maso (290 mg ve 100g) nebo kachna. Zelenina má obsah draslíku mezi 200 a 300 mg, kokos a banán 350mg ve 100g. Doslova draslíkové bomby pak jsou  brambory, kde je 450mg, konzervované sardinky (600 mg), mandle (700 mg). Více draslíku už obsahují jenom luštěniny, z nich nejvíce bílé fazole (1800 mg ve 100 g). Luštěninám se množstvím vyrovná pouze kakao, kde je draslíku 1500mg. Tolik doporučované meruňky mají 260mg ve 100g, což činí 7% doporučené denní dávky.

Pro malé srovnání uveďme dvě technologicky zpracované potraviny a jejich obsah draslíku a sodíku. Bílý chléb má 120 mg draslíku a 540 mg sodíku ve 100 g a ve vařené šunce je 280 mg draslíku a 1150 mg sodíku ve 100 g.

Dobrá rada

Brambory vařené ve slupce na páře ztrácejí 6 % draslíku, vařené klasicky ve vodě (loupané) ztrácejí 40 % draslíku. Deset gramů  červených fazolí (velikosti kolem 15 mm) znamená 8-10 fazolí, 10 gramů mandlí je také asi 8-10 mandlí, 10 gramů  85% hořké čokolády je 1 velký čtvereček. V pouhých 10 gramech těchto potravin je hodně draslíku.
________________________
Literatura:

  • Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006;47:296-308.
  • „Endocrine Research“; The Alkalizer Citrate Reduces Serum Uric Acid Levels and Improves Renal Function; J Saito, et al.; 2010
  • Jansson B. Potassium, sodium, and cancer: a review. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 1996;15:65-73.
  • Kushi LH, Byers T, Doyle C, et al. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: Cancer Journal for Clinicians. 2006;56:254-281.
  • www.mayoclinic.com/health/low-potassium
  • www.livestrong.com/article/295102-uric-acid-potassium
  • www.cancer.org/treatment
  • en.wikipedia.org/wiki/Max_Gerson

autor: Jiří Holečko
 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3744
P6265918
v-dolina2011-15
p1050679
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.